Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Locuitorii din Tărpiu, protest vehement în Dumitra: ”Luați-vă gunoaiele. Nu ne mai vin copiii acasă pentru că nu vor să trăiască în gunoi”.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Câteva zeci de locuitori din Tărpiu au ajuns miercuri orelor 11,00 în centrul de comună Dumitra, tocmai în fața Primăriei pentru a protesta împotriva intențiilor administrației locale și județene de a defrișa până la 10  hectare din pădurea comunală  pentru o a doua celulă a depozitului județean de gunoi, după ce prima, amenajată pe pășunea satului este aproape plină. Protestul era unul autorizat, însă ploaia în reprize rapide le-a cam tăiat elanul celor 150 care semnaseră pentru miting. Chiar și așa mai bine de 50, majoritatea femei au sosit la ora anunțată, organizați și dotați cu pancarte. ”Vrem aer curat, nu levigat” , ” Vrem aer, nu poluare” , ” Tărpiu este casa noastră” sau ” Cine-i vinovat pentru poluare” sta scris pe pancartele purtate de protestarii din Tărpiu. I-a așteptat primarul, Gheorghe Bălăjan, câțiva jandarmi și șeful său pe linie de partid de la ALDE, vicepreședinte la Consiliul Județean, Ioan Țintean, dar și responsabil cu centrul de management al deșeurilor la nivel de CJ.

La început reținute, femeile de la protest n-au avut nevoie decât e o scânteie pentru a izbucni: sunt furioase că nu li se mai întorc copii din străinătate în casele mari , construite pe banii munciți în afară. Livia Scurtu din Tărpiu are 8 copii și a venit la protest pentru că i-au transmis copiii că acasă, lângă groapa de gunoi, ei nu vor să trăiască:  ”nu se întorc acasă pentru că nu suportă mizeriile.  Nu vrem să cedăm pădurea, nu vrem să ne facă groapă de gunoi și acolo. Destul că ne-au luat pășunea că a fost a noastră, a satului(nota red. pentru prima celulă) Trebuiau să fie gospodari și dacă ne-au luat pășunea, trebuiau s-o gospodărească, să sorteze, nu să pună tot acolo să se umple mai repede. Nu să pună tot acolo”

Toate mortăciunile le pun acolo de miroase așa” spune o altă femeie, care strigă că are copii care au muncit în Spania să-și ridice casele în Tărpiu și acum nu mai vor să se întoarcă acasă din cauza gropii de gunoi și a mirosului. ” Miroase, nu poți să mai stai acasă. Se îmbolnăvesc oamenii acolo. Au zis că e ecologică. Nu e ecologică, nu e nimic, și-au bătut joc de noi”. O alta între două vârste îi ține isonul: ”Noi dacă vrem să luăm lemn din pădure ne iau și ne arestează, ei dacă taie lemnul și pădurea să facă altă groapă de gunoi, lor nu li se întâmplă nimic. Sunt și acolo 2-3 . Copii noștri sunt toți duși în străinătate”. O femeie până în 30 de ani e mai vocală decât toate la un loc și îi reproșează primarului că i-ar fi plătit pe bărbați să stea acasă: ” Domn primar aveți cuvânt?  Nu vin oamenii aici la miting că-s plătiți de dvs. Noi suntem amendați dacă ducem lemn din pădure ei au voie să taie să facă gropi. E infect acolo. În câțiva ani de miros o să trebuiască să plecăm și noi ” iar o alta îi strigă că cei din Tărpiu sunt tratați mult mai prost decât cei din centrul de comună:  ” au muncit și și-au făcut oamenii case  frumoase, dar ce folos. Că nu se pot bucura de ele. Si noi din Tărpiu plătim impozite la Dumitra. Noi suntem tratați ca și gunoieri”

 

Protestatarii l-au confruntat pe Țintean

Țintean, vicele de la Consiliul Județean, fost prefect și președinte la ALDE  e cel care a încercat să stea de vorbă cu protestatarii umăr la umăr cu primarul Bălăjan. Îi știe pe protestatari, pentru că tot el a fost și la protestul de la porțile depozitului de gunoi din Tărpiu , de acum 2 ani.  A încercat să le spună că lucrurile sunt pe rezolvate că deja există filtre și stația de sortarea ar merge. După 5 ani de la demararea proiectului și cu câteva luni înainte de ieșirea de sub umbela obligațiilor către UE. Dar și că 10 hectare de pădure pentru a doua celulă nu ar fi mult față de sutele de hectare de pădure comunale pe care le are Dumitra.

După ce vicepreședintele  Țintean a declarat că în prezent pe celula 1 se acoperă cu pământ după fiecare strat , ceea ce nu se întâmpla până la controlul inițiat în urmă cu un an, ba că funcționează o stație de sortare protestatarii l-au confruntat.: ” De ce induceți în eroare ? nu e adevărat. instalația nu funcționează. Totul se pune grămadă și se calcă cu pământ” au replicat oamenii.Din mașinile care vin din această lună cu deșeuri  totul se va sorta și la celula nu va ajunge decât după ce a trecut prin două site. orice poveste legată de celula 1 se va închide anul viitor când se împlinesc cei 5,6 ani în care prevederile contractului si cerințele europene” a sunat replica vicepreședintelui, care a fost departe de a-i liniști pe protestatari.

Cristian Țetcu, președintele de la Partidul Verzilor nu e de acord în ruptul capului cu ce spune Țintean: ” Cum să vii să spui că 10 hectare e puțin în comparație cu cât are pădure comunală Dumitra? Chiar dacă are, nu e compactă, e răspândită. Să vii să otrăvești pădurea, să nu te gândești decât la soluții punctuale pe un termen limitat, fără să te gândești la o soluție de durată, este inadmisibil. Au avut timp destul și n-au făcut absolut nimic” a comentat Cristian Țetcu.

Primarul: ”mutăm cu un kilometru celula si atunci ar fi o soluție bună pentru dumitreni în sensul  că se elimină mult din mirosuri”

Întrebat care ar trebui să fie amploarea protestelor pentru ca administrația locală să dea înapoi și să nu aprobe transferul pădurii pentru celula numărul 2  primarul Bălăjan nu are un răspuns, dar este hotărât să-și asume decizia ”în caz că nu vine altcineva cu o altă soluție viabilă: ” Nu stiu cât de mare ar trebui să fie protestele dar știu că dacă ar fi altă soluție am renunța. Am cerut să dea oricine o soluție. Dar dacă nu se gândește altă soluție, nu avem ce face. Am spus ca atunci când va fi sedința (nota red.de Consiliu Local) am să solicit ca fiecare partid sa-si asume politica aceasta decizie; Alde, PSD, ecologiștii să-și asume dacă da sau nu. Eu dacă n-am altă soluție, îmi asum.  Nu pot să mă opun și să blochez un proiect sau sa fie alte probleme de imputare de bani. Dacă altă soluție este, atunci aici sunt și eu și consiliul Local și mergem pe acea soluție. Dar dacă altă soluție nu este, atunci nu avem ce face” a mai spus pentru Bistrița Express Gheorghe Bălăjan.

L-am întrebat dacă crede că există o altă soluție, devreme ce s-a ajuns la adoptarea unei legi care să permită gropile de gunoi în păduri, tocmai pornind de la Tărpiu, inițiată de deputații PSD în frunte cu fostul ministru Doina Pană:

Nu stiu dacă e lege specială, oricum nu era decizia noastră, noi  punem sau nu la dispoziție terenul, după aceea e  treaba autorităților și a ministerului dacă sa dea sau sa nu dea drumul”. Dar este convins că varianta celulei numărul 2, adică din pădure e mai bună decât cea de pe pășune: ”Cele 10 km de pădure comunală care ar trebui cedată e la 1 kilometru mai sus de actuala celulă . Mutăm cu un kilometru celula si atunci ar fi o soluție bună pentru dumitreni în sensul  că se elimină mult din mirosuri, care nu mai ajung la ei și din punct de vedere vizual. Pădurea e proprietatea Consiliului local și legea îi obligă pe cei care exploateaza să planteze 10 sau 20 de hectare de pădure. Ei au obligația să planteze și intenționăm să plantăm chiar pe celula 1 pădure. Au obligația de a planta și de a întreține  5-7 ani ulterior” a mai spus Gheorghe Bălăjan.

Cele două părți au rămas în continuare greu, dacă nu imposibil de conciliat. Chiar dacă primarul susține că ar fi vrut o dezbatere, cei din Tărpiu nici nu vor să audă de o nouă groapă, de data aceasta în pădure. Și nici nu cred că operatorul își va ține eventuale promisiuni legate de operare selectivă, întreținere, pentru că ”toată lumea a mințit” de când au avut neșansa să ajungă vecini cu groapa de gunoi a județului.

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Foarte urat din partea primăriei tot ce e bun pentru dumitreni și mizerie pentru tarpieni,așa a fost de când mă știu și așa i sa fie eu am 12 ani de când am plecat și nu m-aș mai întoarce doar pentru ce se întâmplă,eu m-am saturat de atâta corupție , alții umple buzunarele și noi umplem buzunarele la medici că după atâtea mizerii!!A și să taie la noi pădurile toate să ne ia și puținul oxigen ce mai este iar dumitreni sa stea că boieri iar bătrânii de la noi sa plătească 500 lei pentru o căruță de lemne!!! Frumos , frumos așa îmi vine un chef de a mai veni acasă…. Niciodată!!!!!

Lasă un comentariu