Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ziua cea mai lungă la APIA Bistrița-Năsăud: cereri pentru mai mult teren în 2018, în schimb mai puțini fermieri. La ce oră a ajuns ultimul solicitant

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Numărul fermierilor care au depus cererile unice în județul Bistrița-Năsăud pentru subvențiile din  2018 este mai redus decât anul trecut cu aproape 600 de persoane, însă suprafața de teren pentru care s-au înregistrat cererile de subvenții anul acesta este mai mare decât în 2017,

La videoconferința cu ministrul Daea organizată marți spre miercuri noaptea, după expirarea termenului limită, APIA Bistrița-Năsăud a anunțat că în județ au depus cereri pentru subvenții  31 046 de fermieri, adică 98,19% dintre cei care au primit subvenție în 2017  (31623 cu totul). În schimb suprafața pentru care se solicită subvenții este cam cu 2000 de ha mai mare în județ decât cea trecută în statisticile anului trecut: peste 186 000 de ha față de 183 318 ha.

Explicația pe care o dă conducerea APIA pentru scăderea numărului de fermieri, dar și creșterea suprafeței pentru care se solicită bani  este legată de comasarea unor suprafețe de teren generată de tot felul de situații apărute pe parcursul anului, între care transferul de proprietate de la părinți către copii pentru programele de finanțare, dar și o reverificare prin teledetecție a suprafețelor , care se face o dată la trei ani : ” Scăderea numărului solicitanților este legată și de faptul că în urma reactualizării blocurilor fizice,  cu teledetecția din avion care s-a făcut anul acesta, o dată la 3 ani, unii nu și-au mai putut identifica în întregime suprafețele. așa că s-a ajuns ca unele parcele să devină  neeligibile la plată” (nu se pot depune cereri pentru terenuri mai mici de 0,3 ha) explică Florin Căpraru, directorul adjunct Apia Bistrița-Năsăud (foto)

Cele mai multe cazuri de acest gen s-a înregistrat în Feldru, unde n-au mai ajuns să depună solicitări de subvenții aproape 200 de fermieri, dar și în Zagra, Teaca sau Nimigea.

Ultimul venit: ora 22,00

Deși funcționarii APIA au rămas pe baricade în 15 mai până la ora 24,00, așa cum le-a cerut Ministrul agriculturii, după ora 16,00 au ajuns să depună solicitări un număr relativ mic de întârziați. Între orele 16 și 18 și-au înscris cererile încă 18 fermieri. În schimb ultimul solicitant de subvenție a ajuns la APIA Bistrița-Năsăud între 21,00 și 22,00 și a depus cerere de subvenții pentru 2 hectare.

cv

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu