Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Locuitorii din Bistrița-Năsăud în top 3 cei mai prost plătiți salariați din România în 2018. Prognozele arată că până în 2021 ne menținem în acest trend

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Salariații din Bistrița-Năsăud sunt printre cei mai prost plătiți angajați din România și în 2018. Cel puțin din punctul  de vedere al Comisiei Naționale de Prognoză care i-au trecut pe bistrițeni în cea mai  joasă categorie a clasamentului național al salariilor.

Potrivit sursei citate 2094 de lei este salariul mediu net pe care îl vor câștiga salariații din Bistrița-Năsăud pe tot parcursul anului, în compania celor din Ialomița și Harghita care înregistrează o medie salarială lunară cu puțin peste 2000 de lei. În comparație, clujenii câștigă cu 1000 de lei mai mult, cu o medie cam de 3118 lei / salariat, iar bucureștenii aproape dublu. Trendul rămâne la fel până în 2021, Comisia Națională de Prognoză păstrând județul Bistrița-Năsăud pe unul dintre ultimele locuri la capitolul prognoze ale salariilor medii nete.

Explicațiile antreprenorilor și perspective

O analiză a pieței forței de muncă din județ indică Leoni, compania germană cu 7600 de angajați drept cei care dau trendul în materie de salarii în județ. Mai bine de 10 % din totalul angajaților din Bistrița-Năsăud lucrează în cele două fabrici ale companiei, unde salariile sar puțin peste minimul pe economie, în timp ce prin comparație, numărul angajaților bugetari din județ de abia ajunge la 9 %. În plus în statisticile Asociațiilor patronale județul Bistrița-Năsăud figurează cu cea mai mare pondere  a angajaților necalificați din totalul salariaților, ceea ce se reflectă în nivelul salarial. Este vorba de 25,1% dintre salariați, potrivit Asociației Patronatelor Investitorilor Autohtoni din România, ceea ce plasează județul BN pe primul loc din țară la acest capitol, peste Telorman unde doar 20 % dintre angajați sunt necalificați.

Reprezentanții mediului de afaceri din Bistrița-Năsăud susțin că lipsa forței de muncă, devenită cronicizată în județ pune presiune pe salarii și i-ar putea determina pe angajatori în viitor să ofere mai mult pentru noii angajați sau pentru păstrarea celor existenți.

 

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu