Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

ANI cere explicații Primăriei Bistrița în privința managerului public George Avram și susține că 3 ani n-ar mai fi avut dreptul să dețină funcții de demnitate publică

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis la sfârșitul lunii aprilie Consiliului Local Bistrița dar și în Primăriei, în atenția secretarului municipal un punct de vedere referitor la situația managerului public, George Avram, care după hotărârea definitivă a Curții de Casație și Justiție din februarie anul acesta n-ar avea voie să ocupe funcții de demnitate publică timp de 3 ani.

Adresa înregistrată la Primăria Bistrița în 27 aprilie 2018 nu este prima trimisă de Agenție după ce Avram a pierdut definitiv procesul cu ANI.  La o primă adresă transmisă în 11 aprilie Primăriei Bistrița, municipalitatea  a comunicat că George Avram nu mai este viceprimarul Bistriței, calitate pe care acesta o avea în 2014 când a fost declarat incompatibil.

Inspectorii ANI nu digeră răspunsul municipalității și transmit de data aceasta o adresă Consiliului Local Bistrița, înregistrată cu numărul 349393/27.04 2018 în care atrag atenția că legea 176 /2010 privind exercitarea demnităților publice prevede că o persoană găsită în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita public o funcție sau o demnitate pe o perioadă de 3 ani. Adresa de la Agenția de Integritate precizează foarte clară că perioada de 3 ani operează ” din momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau stare de incompatibilitate”. Altfel spus George Avram n-ar mai avea dreptul să ocupe o funcție publică până în februarie 2021.

Inspectorii ANI cer măsuri în privința lui Avram

Adresa de la ANI face trimitere și la speculațiile conducerii Primăriei Bistrița că funcția de manager public nu e o funcție aleasă, deci că incompatibilitatea lui Avram cu funcția de viceprimar și implicit  perioada în care-ar avea interzis la funcții nu s-ar aplica și în cazul celei ocupate în prezent: ” funcția de administrator public intră în categoria funcțiilor prevăzute la articolul 1 aliniatul 1 din legea 176/2010 care prevede că dispozițiile prezentei legi se aplică următoarelor categorii de persoane care au obligația declarării averii și intereselor, persoane cu funcții de conducere și control, precum și funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special…” precizează inspectorii ANI. Aceștia cer și ca municipalitatea să ia măsurile care se impun dar și să comunice neîntârziat Agenției de Integritate actul administrativ prin care s-au luat măsurile.

Scrisoarea de la ANI e expediată la ” Diverse”

Deși scrisoarea Agenției de Integritate e adresată Consiliului Local Bistrița, consilierii locali nu vor putea în ședința de joi decât să ia act de scrisoare. Primarul Ovidiu Crețu a adnotat pe adresă un mesaj scris cu culoarea verde către secretarul general Floare Gaftone căreia i-a transmis că adresa va ajunge în forma aceasta la consilieri odată cu informarea pe care o va transmite chiar el acestora

Pentru că a fost așezată pe ordinea de zi la capitolul ”diverse”, la finalul ședinței de Consiliu Local nici nu se pune problema ca adresa să producă joi vreun alt efect decât cu titlu pur informativ. Doar un alt proces în care o altă  instanța să se pronunțe dacă Avram are sau nu dreptul să ocupe timp de 3 ani funcția de manager city ar tranșa probabil situația.

Cum a ajuns Avram incompatibil?

George Avram a fost declarat  în stare de incompatibilitate în 2014 după un raport ANI care a sesizat că viceprimarul de atunci ar fi fost, o perioadă concomitent cu funcția deținută și administrator la Aquabis, dar și 3 ani în consiliul de administrație a unei școli. Așa a arătat motivarea de la vremea respectivă a ANI: ”în perioada 25 iunie – 29 iulie 2008 a deţinut, simultan cu funcţia de viceprimar, şi funcţia de administrator la S.C. AQUABIS S.A. De asemenea, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate şi în perioada 29 noiembrie 2011 – 15 octombrie 2014, întrucât a deţinut, simultan funcţia de viceprimar, şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Generale nr. 5 „Lucian Blaga”, respectiv al Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” Bistriţa”.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. este valabil pentru toti cei cu demnitate publica? directori? sefi? ca sunt destui declarati incompatibili care inca sunt in functie……….. sau numai pentru unii este lege?

Lasă un comentariu