Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Mobilizare cu flyere a bistrițenilor împotriva modernizarii Pieței Centrale. Controversatul proiect intră la vot miercuri în Consiliul Local

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Marți în preziua ședinței extraordinare a Consiliului Local Bistrița în care va fi supus la vot proiectul DALI de modernizare a Pieței Centrale, adică documentarea pentru avizarea lucrărilor de investiții, în centrul orașului au fost împărțite flyere care chemau bistrițenii la ședință. Asumate de Partidul Verde flyerele împărțite în centrul orașului cheamă bistrițenii la Primărie la ora 15,00, ora ședinței de Consiliu Local. ” Dacă sunteți iubitori ai frumosului creat de natură, veniți să apărăm împreună copacii, iarba și rondourile din Piața Centrală și din jurul Bisericii Evanghelice: Primăria și consilierii au comandat un proiect agresiv, prin care toate aceste frumuseți urmează să fie desființate și în locul lor vor apărea dale betoane și piatră” scriu cei de la Partidul Verde (foto Marius Bălan , Partidul Verde)

Modernizarea nu va însemna gazon și spații verzi, ci ”piatră naturală și agregate compactate”

Miercuri, 30 mai  în ședința extraordinară va fi supusă votului documentația pentru avizare întocmită de SC PLANWERK SRL, o firmă de arhitectură și proiectare în urbanism din Cluj Napoca, cei cu care municipalitatea a semnat contractul pentru modernizare. Proiectul extrem de controversat, împotriva căruia s-au strâns în total, potrivit verzilor 4700  de semnături pe tabele și pe un portal de petiții, presupune o modernizare zgârcită cu spațiile verzi și care va renunța la 60% dintre copacii care străjuiesc piațeta, pe motiv că obturează imaginea clădirilor istorice.

De altfel primarul Ovidiu Crețu a confirmat astăzi într-o conferință de presă  că modernizarea Pieţei Centrale nu va însemna gazon şi spaţii verzi, ci piatră naturală sau cu agregate compactate. De altfel viziunea propusă de firma clujeană de arhitectură vorbește în proiectul aflat în mapa consilierilor locali de
”largi suprafeţe pavate accesibile pietonilor, flexibilitate funcţională, libertate de mişcare şi limitarea la maximum a obstacolelor spaţiale pentru punerea în valoare a monumentelor” c
are ar reprezenta principiile după care ar fi amenajate piețele istorice ale orașelor europene și că piețe similare din România între care sunt amintite Piața Mare din Sibiu, Piața unirii din Cluj, Piața Cetății din Alba Iulia” s-ar bucura de succes și popularitate după ce ar fi fost reabilitate pe aceleași principii” susțin arhitecții de la PLANWERK SRL. Iar filosofia proiectului este, potrivit acestora, ”Reamenajarea centrului vechi din Bistriţa propune o reabilitare/extindere a suprafeţelor pietonale, reducerea și calmarea traficului auto.

Proiectul costă peste 4,5 milioane de euro

Deocamdată nu există finanțare pentru modernizarea pieței, însă costurile care se ridică la 4,5 milioane de euro ar urma să fie asigurate printr-un proiect european pe care municipalitatea încearcă să-l acceseze prin POR.  ”În calcul intră o suprafață de  14.212 mp.- a reluat subiectul marți într-o conferință de presă primarul Ovidiu Crețu- Tăierea unor arbori noi o realizăm pentru a elibera câmpurile vizuale, în special pentru Biserica Evanghelică, dar şi pentru complexul Sugălete, pentru că sunt monumente de importanţă mai mult decât naţională, europeană, putem spune chiar internaţională şi trebuie să le punem în vedere. Prin acest proiect dorim să evidenţiem caracterul de spaţiu public urban al Pieţei Centrale. În amenajarea care este prevăzută, vom avea două poziţionări pentru scene, pentru că în această zonă se vor desfăşura concerte şi spectacole, mobilier urban, două fântâni cu circulaţia apei circulară şi două cu jeturi şi un curs de apă care reaminteşte de pârâul care trecea în urmă cu 150 de ani prin această piaţă. De asemenea, prevede iluminatul public şi arhitectural” sunt argumentele primarului. Acesta n-a comentat de data aceasta protestele împotriva așa numitei mineralizări a pieței decât facând remarca legata de sensul cuvântului ” mineralizare” care ar însemna altceva. Într-o altă conferință de presă a spus că doar opoziția a jumătate plus unu din populația Bistriței ar putea da înapoi proiectul.

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta în

    Multumim pentru publicare. Facem o precizare doar. S-au strans in total 4720 semnaturi din care 1370 direct pe tabele scrise.. E ceva ?

Lasă un comentariu