Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Tibi Ușeriu a urcat în 14 ore ”60 Extreme Ultra”, maratonul Everestului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tibi Ușeriu a terminat marți în jurul orei 17,00 (ora României) Ultramaratonul Everestului, o cursă de 60 de  începând de la 5600 de metri, într-un timp total de 14 ore, un minut și 30 de secunde. Ultramaratonistul bistrițean a a ajuns al 12-lea, după sportivi obișnuiți cu condițiile cu totul particulare ale Everestului, ”A ieșit pe locul 12 ,dar cu un timp extraordinar: 14.01:30!!!” a notat pe Facebook Alin Salvan, unul dintre apropiații lui Tibi Ușeriu.
Regele munților a fost cucerit!!

Știrea inițială:  Triplul campion de la Arctic Ultra, Tibi Ușeriu a pornit în această dimineață, în jurul orelor trei, ora României într-un altfel de ultramaraton decât cel care l-a făcut celebru.  De data aceasta e vorba de înfruntarea Everestului, în ”60 Extreme Ultra” una dintre cele mai dure curse de alergare din lume de 60 de kilometri în aer rarefiat și printre obstacole care-i pun mai tot timpul în pericol pe atleți. Până și startul în acest ultramaraton e o provocare, pentru că pornește de la o altitudine de 5600 de metri.

Unul dintre prietenii apropiați a lui Tibi Ușeriu, Alin Salvan explică într-o postare pe facebook la ce anume s-a înhămat de data aceasta bistrițeanul de oțel: ”  În acesta noapte, în jurul orei 03.15 (ora 06.00 in Nepal), Tibi Useriu începe una dintre cele mai dificile curse de alergare din lume: Maratonul Everestului! 
Acesta se desfășoară la cea mai mare altitudine din lume – are 60 de kilometri și pornește de la 5.600 de metri altitudine si celebrează anual istorica ascensiune a lui Edmund Hillary și Tenzing Norgay din 29 mai 1953, prima recunoscută.
Participarea la acest ultramaraton necesită, pe lângă nebunie, o aclimatizare riguroasă și treptată. 
Aclimatizarea nu a fost ușoară, chiar destul de complicată. Îmi spunea că și să te apleci e extrem de greu, necesitând un efort considerabil!
Chiar dacă această cursă nu are distanța foarte mare, comparativ cu 6633 Arctic Ultra, unde a avut de parcurs 618 kilometri, Tibi va avea alți „dușmani” de înfruntat, fiind vorba de altitudinea la care se desfășoară această dementă provocare, diferența de nivel, aerul rarefiat, dar și frigul, dar pe acesta din urmă îl trecem la capitolul aliați.
“60 Extreme Ultra ”, care este denumirea oficială a cursei unde participa Tibi, (mai sunt înca doua probe: 42 km Full Marathon și 21 Km Half Marathon) este cu siguranță riscantă, cu scânduri care acționează ca poduri, sărituri peste pietre, teren alunecos, porțiuni de zăpada si gheață. Gândiți-vă, doar să ajungi la linia de start (aproximativ 50 de metri deasupra actualului Everest Basecamp) este o provocare care testează limitele celor mai multi dintre oameni! 
Știu, iar o sa ne țină cu sufletul la gura, iar o să ne convingă ca viața e un drum până la capăt, unde capătul este atunci când tragi linie și ești împăcat cu tine însuți, cu ceea ce ți-ai propus și realizat, iar în caz de eșec, să nu renunți și să o iei de la capăt.
Cine ești Tibi, de fapt?
Esti suma unor întâmplări făcute din lumini și umbre, un om care se reinventează mereu, care aleargă și este curios peste ce fel de Tibi va da la finalul cursei. 
De-acum celebrul drapel tricolor, purtat la Polul Nord, va fi purtat și pe Himalaya, fiind gestul personal a lui Tibi în anul Centenarului! 
Și mai știu, că prietenul Vasile Cipcigan este lângă Tibi, necondiționat, cu experiența lui pe Himalaya, cu calmul, inteligența și înțelepciunea lui, mai ales că, acum, Tibi are încă un motiv să se întoarcă sănătos acasă!
Tibi, mereu #panalacapat#himalaya2018”

scrie Alin Salvan pe facebook.

Ultima postare făcută de Tibi Ușeriu pe pagina de socializare în urmă cu o săptămână vorbește despre starea de spirit a ultramaratonistului: ”Trecutul nu trebuie să se creadă mai grozav decât este dacă nu vrei să aibă putere asupra ta. Trecutul trebuie să înțeleagă ca nu poate avea ultimul cuvânt in viata unui om. E doar o parte peste care totul, oricând, se poate rescrie.” 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu