Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Protestul pancartelor n-a schimbat o virgulă: proiectul care va lăsa Piața Centrală a Bistriței fără spații verzi a trecut la votul PSD-ALDE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Nu sacrificați spațiul verde”, ”Lăsați Piața Centrală așa frumoasă cum este” , ” Nu ne luați oxigenul” sau ”Lăsați-ne copacii!” a stat scris pe pancartele afișate astăzi în sala Consiliului Local de bistrițenii care au venit să încerce să înduplece consilierii să nu voteze modernizarea pieței din jurul Bisericii Evanghelice în forma propusă de Executiv și de o firma de arhitectură clujeană. Patru ore au durat dezbaterile în care consilierii opoziției au argumentat în fel și chip împotriva modului în care este gândit proiectul, la care s-au adăugat luările de poziție a șase dintre reprezentanții protestatarilor, cărora li s-a acordat dreptul de a vota. Inutil însă, coaliția majorității la care s-a adăugat reprezentantul UDMR, Arpad Attila, care s-a grăbit să aplaude proiectul pe care l-a caracterizat drept unul pentru secolul XXII, l-a votat fără să vrea să accepte să schimbe o virgulă.

Prima mișcare a opoziției: au contraatacat cu un alt proiect

Încă la debutul ședinței liberalii au propus să introducă un proiect de hotărâre care să regleze situația din cartea funciară a Pieței Centrale care ar apărea drept o zonă de curți și alte construcții și nu  spații verzi așa cum este în realitate. ” realitatea e diferită în acte și nu putem merge pe un proiect care se bazează din start pe un certificat de carte funciară care spune că acolo sunt construcții. În realitate acolo e un spațiu verde pe care Primăria plantează și răsplantează în fiecare sezon” a explicat avocatul Diana Morar care a spus și că oricând municipalitatea ar putea da socoteală oricând Curții de Conturi de ce face și a făcut amenajări și plantări pe un teren pe care CF-ul nu spune că e spațiu verde. Deși avocata a atras atenția că întreaga situație nu este legală și proiectul este vulnerabil și din cauza asta, majoritatea a refuzat să-l introducă pe ordinea de zi, invocând că nu are avizul comisiilor de specialitate și raportul departamentelor Primăriei, punct de vedere susținut și de secretarul Consiliului Local  Floare Gaftone.

După ce încercarea de a introduce un proiect nou pe ordinea de zi a eșuat, consilierii opoziției au încercat fie amânarea proiectului, fie modificarea acestuia pentru a extinde spațiile verzi, care urmează să fie înlocuite cu piatră naturală și piatră compactată. Consilierul PNL Filip Moisil le-a explicat că agregatul compactat face praf sistemele de canalizare (Filip a fost director tehnic la regia de apă Aquabis) și a făcut un apel către executiv să nu renunțe la zonele verzi din centru; ” vorbiți atunci când dați exemple și de modelul de piață din Bordeaux, însă acolo sunt zone cu verdeață peste tot, până și șinele tramvaiului trec prin iarbă, dacă tot vorbim de linia verde, pe care vreți să o faceți”. Fostul viceprimar Ioan Peteleu a cerut și el modificarea proiectului și i-a cerut proiectantului să explice cum a ajuns să spună că Piața Centrală va fi mai bine utilizată de trecători și dacă a re vreun etalon care să arate în ce grad este folosită acum.

 

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu