Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un an de la cumplita tragedie din Viișoara: ”Nu s-a schimbat nimic în afara de o cruce cu numele copiilor gravate”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

La un an de la teribilul accident de tren de la bariera din Viișoara, în care au fost curmate viețile a cinci copii și tineri locul tragediei a rămas în continuare aproape nesemnalizat. Consilierul local liberal Diana Morar constată că pericolul e la fel de mare și acum la trecerea de cale ferată, iar  tragedia copiilor și a părinților nu a împins autoritățile să schimbe ceva.  Aceasta chiar dacă presiunea și propunerile n-au lipsit: ”Exact acum un an de zile, la trecerea de cale ferată din cartierul Viişoara s-a produs un grav accident feroviar, în urma căruia și-au pierdut viața cinci copii: Lavinia Petruț-Pop , şoferiţa de 19 ani ce a intrat cu maşina în tren, elevă la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița, Darius Petruț-Pop de 20 de ani care studia la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrita, Daria Pop Petruț avea 14 ani, elevă la Școala Gimnazială nr. 4, la fel ca sora ei Cosmina, de 12 ani, care a fost transportată cu elicopterul SMURD la Mureş, și a decedat la spital, Rafa Manta, elev la Liceul cu Program Sportiv Bistrița. Opinia publica a fost cutremurata de o asemenea veste venită in ziua sărbătorii Copilului. De atunci a trecut un an. Nu s-a schimbat nimic in afara de o cruce cu numele copiilor gravate, drept mărturie a cumplitului eveniment.  drept mărturie a cumplitului eveniment. ” scrie Diana Morar pe pagina de socializare. 

Avocatul Diana Morar constată cu amărăciune că nimic n-a reușit să înduplece autoritățile să ia măsuri ca asemenea tragedii să nu se mai întâmple  chiar dacă opoziția liberală a cerut insistent montarea unei bariere chiar și pe banii municipalității.” De atunci a trecut un an. Nu s-a schimbat nimic in afara de o cruce cu numele copiilor gravate, drept mărturie a cumplitului eveniment.  drept mărturie a cumplitului eveniment. Peste acel loc au trecut anotimpurile, au trecut oamenii, au mers și au venit pe jos copiii de la școala, au trecut festivalurile din Heidenfeld, a răsunat muzica, au sfârâit grătarele și nonșalanta inconștienței. Cert e ca nu s-a schimbat nimic. Nici măcar hotărâre in Consiliu local municipal nu s-a aprobat pentru a se monta o bariera, poate pentru simplul fapt ca propunerea a venit de la liberali” scrie avocata.

Lumea a uitat. Noi toți am uitat. De uitat nu au cum uita părinții lor, victime in viața ale nepăsării tuturor. Pentru ei viața s-a schimbat acum un an așa cum nimeni nu și-ar dori niciodată. Au cinci copilași in Cer, plecați de Ziua Copilului” se încheie postarea Dianei Morar.

”Dar dacă ați fi toți trași la răspundere pentru aceste morți nedrepte, oare la fel de nepăsători ați fi?”

În urmă cu un an Diana Morar a caracterizat Bistrița drept Orașul Nepăsării, avertizând într-o postare devenită virală pe rețelele de socializare și publicată inclusiv de Bistrița Express  că locul, care înghițise în urmă cu mai bine de un an alte trei vieți, e o adevărată capcană a morții, întrebându-se retoric: ”Dar dacă ați fi toți trași la răspundere pentru aceste morți nedrepte, oare la fel de nepăsători ați fi?. 

Iată care era finalul textului semnat acum un an de Diana Morar, un adevărat rechizitoriu la adresa celor care ar fi trebuit să securizeze trecerea de cale ferată și n-au făcut nimic :”Ce ar fi dacă de data asta s-ar raspunde conform legii? Ca nu va faceți griji, legi exista!
Una ar fi pentru CFR, responsabil de exploatarea și administrarea caii ferate, inclusiv cu perimetrul de siguranța și cel de protecție al caii ferate, ceea ce presupune obligativitatea curățării acestora pentru a asigura vizibilitate maxima?
O alta ar fi tot pentru CFR, responsabil și cu montarea de bariere sau semnale acustice sau vizuale in asemenea zone care intersectează șosele din localități frecventate des de participanți la trafic?

Și dacă CFR nu a vrut și nu a putut, Primaria Bistrita, cu ce a fost reținută din acțiunea de montare a unei bariere, ca se poate legal, dle Primar, așa, cu titlu de excepție de la regula enunțată mai sus? Și CFR ar fi fost obligat sa va susțină in obținerea de avize și aprobări specifice.
Și asta cu atât mai mult cu cât, dle Primar in Decembrie 2015, când alți patru oameni au pierit in același mod, ați promis ca veți amplasa o bariera. Atunci stiati ca se poate. Dar nu ați făcut nimic.
Este inutil sa adresam intrebarea ce poate fi retorica – oare câți oameni trebuie sa mai moara acolo, ca sa se schimbe ceva?
Dar dacă ati fi toți trasi la răspundere pentru aceste morți nedrepte, oare la fel de nepăsători ați fi?”

Share.

About Author

Lasă un comentariu