Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Declarația de independenta a procurorilor semnată de 3 magistrați din BN. Sunt peste o mie însă în întreaga țară

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Declarația de independență a procurorilor, un document în care magistrații procurori își afirmă îngrijorarea față de implicarea politicului în sistemului judiciar a depășit deja 1000 de semnături. Documentul a fost redactat după decizia Curții Constituționale i-a impus practic președintelui Iohannis demiterea procurorului șef al DNA cerută de ministrul Justiției: ” Ministrul Justitiei nu are și nu va avea nicio implicare și niciun rol în activitatea noastra profesionala ori în vreo cauza penala sau civila pe care o avem spre soluționare sau la care participam în calitate de reprezentanți ai Ministerului Public” afirmă cei peste 700 de procurori semnatari cărora li s-au alăturat 300 de judecători și auditori publici .”
Singura instituție care gestioneaza cariera procurorului si singurul garant al independentei procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii, conform art. 1 alin. (2) din Legea 304/2004, ministrul Justitiei neavand si neputand sa aiba niciun fel de rol sau implicare in cariera individuala a procurorului, acest principiu neputand sa fie modificat prin inserarea unei alte sintagme in decizia Curtii Constitutionale, instituție ce nu are competenta de legiferare pozitivă”, mai spun procurorii semnatari  declarația de independenta a procurorilor.

Deși declarația este semnată de zeci de procurori din cadrul parchetelor subordonate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, din Bistrița-Năsăud sunt doar doi: procurorul Marian Cepoi de la Nasaud și Adriana Natalia  Munteanu de la Parchetul judecătoriei Bistrița. Lor li s-a alăturat judecătoarea  Corina Maria Giurgiu de la Judecătoria Bistrița. În urmă cu trei luni o scrisoare a magistraților către ministrul justiției Tudorel Toader în care îi cereau să respecte independența judecătorilor și procurorilor a fost semnată tot de 1000 de magistrați, însă atunci 10 erau din județul Bistrița-Năsăud. Printre ei se numără și cei 3 magistrați care au semnat declarația de independență de acum

Sursă foto: România Libera

Share.

About Author

Lasă un comentariu