Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE Elena Udrea: șase ani de ghinion. Sentința definitivă o găsește în Costa Rica, deocamdată azilant politic temporar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Înalta Curte de Casație și Justiție, completul cu 5 judecători a condamnat-o astăzi pe Elena Udrea, fostul ministrul al Dezvoltării la 6 ani de închisoare în Guvernele Boc la 6 ani de închisoare cu executare în Dosarul ” Gala Bute”. Sentința Elenei Udrea este definitivă și vine la un an după ce o altă instanță a Înalte Curți de Casație și Justiție i-a dat aceeași sentință. Un alt condamnat în același dosar, de data aceasta pentru complicitate la spălare de bani, Rudel Obreja s-a ales cu 5 ani de închisoare cu executare, aceeași pedeapsă pe care i-o stabilise și instanța anterioară.

Elena Udrea care se află în Costa Rica din februarie anul acesta are statutul de refugiat politic temporar în această țară, însă nu e clar cum vor reacționa autoritățile în privința statutului permanent e refugiat în condițiile în care Elena Udrea are o condamnare definitivă pentru infracțiuni de corupție. Jurnalistul Liviu Avram a explicat pentru Digi 24 că statul Costa Rica este semnatar al unei convenții internaționale privitoare la persoanele condamnate pentru corupție, așa cum este și România și că este puțin probabil să acorde în aceste circumstanțe statutul de refugiat politic Elenei Udrea.

Elena Udrea nu face declarații, dar mulțumește pentru susținere

Din Costa Rica Elena Udrea a anunțat prin intermediul paginii de facebook că nu va da nicio declarație până în momentul în care va lua o decizie, însă a mulțumit celor care au susținut-o : ”Mulțumesc tuturor celor care ați crezut și credeți în dreptatea mea, tuturor celor care m-ați susținut, ma sustineti, v-ati rugat si va rugati pentru mine!..Sistemul inca exista si functionează….Până decid ce voi face în continuare, va rog sa acceptati ca nu voi da nicio declaratie” a mai spus fostul ministru al Dezvoltării.

UPDATE:

IGPR  a solicitat marți seară unei instanțe emiterea unui mandat european de arestare şi a unei cereri de urmărire internaţională pe numele Elenei Udrea.

Miercuri ministrul justiției, Tudorel Toader a afirmat într-o declarație de presă că s-au făcut primii pași în extrădarea Elenei Udrea și că aducerea ei din Costa Rica este posibilă chiar și în lipsa unui tratat bilateral în domeniul extrădării cu aceasta țară în baza așa numitei curtoazii internaționale.
El a spus că a mai fost extrădat un cetățean român din Costa Rica, iar alt caz similar, în afară de cel al Elenei Udrea, este pe rol pe baza ”curtoaziei internaționale”.

Potrivit altor surse și România și Costa Rica sunt semnatare ale unui tratat internațional care prevede extrădarea persoanelor condamnate pentru corupție.

Potrivit noului Cod Penal pedeapsa Elenei Udrea va fi prescrisă doar dacă timp de 11 ani aceasta nu va putea fi adusă în țară. perioada de prescriere în cazul unor infracțiuni cu condamnări sub 15 ani este de 5 ani la care se adaugă perioada pe care o avea de ispășit.

Foto: pagina e facebook Elena Udrea

Share.

About Author

Lasă un comentariu