Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Zeci de recipiente cu substanțe potențial periculoase găsite abandonate în zona industrială a Bistritei. Ce a facut ISU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O echipa specializată în cercetare bacteriologica radiologică si nucleară de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș a intervenit luni alături de ofițeri de la ISU Bistrița în zona Industrială a Bistriței unde pe un teren viran, în zona unei căi ferate dezafectate  au fost descoperite zeci de recipiente, unele cu inscripția azotat de argint, altele conținând substanțe necunoscute. Din cele peste 60 de recipiente cu volum de la 150 ml la 3 litri de substanțe potențial periculoase  ofițerii au recoltat probe pentru identificarea substanțelor și decontaminarea zonei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției, Crina Sârb cazul este cercetat deocamdată pentru infracțiunea de ”neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”, iar pedeapsa pentru fapta considerată înfracțiune se pedepsește cu închisoare e la 6 luni la 3 ani sau amendă între 50 000 și 100 000 de lei.

Substanțele ar fi putut fi aruncate de cei care reabilitează spații în zonă

Comisarii Gărzii de Mediu sunt cei care au sesizat poliția și ISU despre deșeurile abandonate din vechea zonă industrială: ”Am avut o investigație acolo și am descoperit problema asta. Noi avem un cerc de suspecți însă nu ne putem pronunța până nu-și face investigația poliția. Practic sunt deșeuri abandonate, noi am sesizat Poliția în legătură cu ele, si ISU in vederea eliminarii lor” a explicat Gabriel Petraș comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.

Acesta spune și că recipientele găsite sunt sigilate, însă pot apărea surprize pe parcursul cercetării iar în privința suspecților sunt luate în calcul mai multe variante: ” Deocamdată flacoanele n-au fost desigilate, n-au fost vărsate, pot fi și flacoane sparte. Posibil să fi fost în industria textilă. dar sunt multe laboratoare de analiză care pot folosi asemenea substanțe . Deci nu putem spune noi ca și Gardă de Mediu dacă e de la o fabrică de textile. Dar ținând cont de lucrările care s-au făcut recent, de reabilitare a spațiilor de acolo,  probabil că pot sa provină de acolo”.

Azotatul de argint poate determina, în funcție de concentrație leziuni la nivelul pielii, și devine periculos mai ales dacă trece din starea solidă în stare fluidă.

foto: ISU Bistrița

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu