Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un nou focar de pestă porcină africană la mistreți pune pe jar și autoritățile din Bistrița-Năsăud

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Noul focar de prestă porcină africană, apărut în 29 mai 2018, tot în Satu-Mare, ca și în cazul pestei la porcii de exploatație a determinat în Bistrița-Năsăud activarea unui grup de acțiune, înființat la începutul anului, după ce o epidemie apărută în spațiul european și în special în Cehia a cunoscut o extindere explozivă.

Un comunicat de presă al Direcției Sanitar Veterinare Bistrița-Năsăud (DSVSA) anunță că așa numitul GLE (grup de Acțiune Local de Experți în Vânat și Vânătoare) înființat în ianuarie 2018 de Instituția Prefectului se va întruni de urgență ca urmare a focarului apărut pe fondul de vânătoare din Satu Mare. Întrunirea a fost solicitată de DSVSA pentru analiza riscurilor în noul context epidemiologic cu focar într-un județ din apropiere. Din GDL fac parte reprezentanți ai Gărzii Forestiere Bistrița și Cluj, ai DSVSA și ai Instituției Prefectului.

Va fi liber la vânătoare, dar nu e clar cum se debarasează de cadavre

Noul focar de pestă porcină, primul la mistreț din țara noastră a apărut pe un fond de vânătoare care era deja într-o zonă de supraveghere după stingerea recentă a focarului de posta la porci, însă cu toate acestea, potrivit directorului DSVSA, Ioan Bogolin autoritățile veterinare au ajuns la concluzia ca sursa infestării nu e totuși de aici, ci de la un virus de peste graniță, care circulă în Ungaria și Ucraina. Bogolin spune și că situația este și mai greu de controlat decât la pesta porcină, pentru că circulația mistreților este imprevizibilă: ” sunt mai multe acte normativ care reglementează măsurile care trebuie luate, inclusiv reducerea densității pentru ca riscurile să fie minime pe cât se poate”. Practic introducerea acestor alerte înseamnă că va fi liber la vânătoarea de mistreț, însă va trebui găsită o soluție pentru gestionarea corpurilor animalelor. În situații similare în zone de mare risc autoritățile au dispus chiar achiziționarea unor incineratoare mobile, cum s-a întîmplat anul trecut la Iași, stabilită zonă de mare risc din pricina focarelor de peste graniță.ș

Boala nu este transmisibilă la om, însă este foarte contagioasă la porcii de gospodărie/exploatație

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu