Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Pană versus Deneș : ”Probabil că sună a aberație: vorbim de un fost ministru PSD și împotrivă, un ministru PSD. Eu nu sunt împotriva domnului ministru”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tulburare mare în grupul parlamentarilor PSD de Bistrița-Năsăud: senatorul și unul dintre deputați, ambii titulari sau foști titulari al aceleiași portofoliu ministerial au poziții fundamental opuse în una dintre cele mai delicate subiecte din domeniu: criza lemnului de foc pentru populație, respectiv blocajul licitațiilor pentru lemn de către toate marile firme de exploatare. Al treilea parlamentar de Bistrița-Năsăud, Daniel Suciu care  a ajuns lider la deputații PSD a preferat să stea deoparte, deși e membrul unei comisii care a tranșat săptămâna aceasta povestea, nu și-a făcut publică poziția. Însă e lesne de bănuit că cel care îi coordonează pe toți deputații partidului a împărtășit părerea celor care au votat invers decât Doina Pană .

Un articol cheie din Codul Silvic, articolul 59, i-a adus pe poziții antagonice pe fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, și succesorul ei la șefia ministerului , Ioan Deneș, unul deputat, celălalt senatorul PSD de Bistrița-Năsăud. Ceea ce părea o dispută de idei între fostul ministru, care-și apăra un articol de lege grefat ulterior pe Codul Silvic și poziția actuală oficială a Ministerul Apelor și Pădurilor, care susținea modificarea substanțială a acestuia, după un boicot de câteva luni a majorității firmelor de exploatare a lemnului, a devenit ceva mult mai serios. Iar disputa care s-a dus inițial în culise a devenit oficială în momentul în care Ministerul condus acum de Ioan Deneș a intervenit tocmai pe un proiect de lege inițiat de Doina Pană și care modifica cu totul altceva din Codul Silvic decât articolul 59.

Totul s-a întâmplat marți, 5 iunie în comisiile reunite de agricultură și mediu de la Camera Deputaților, când pe proiectul deja votat de Senat al Doinei Pană si care propunea modificarea articolului 16 din Codul Silvic, pentru a permite paza și a suprafețelor de pădure sub 30 de hectare care nu au contract cu ocoalele silvice private sau de stat deputații PSD au introdus, la solicitarea Ministerului condus de Deneș și amendarea articolului 59, cel inițiat atunci chiar de Doina Pana în urmă cu un an, și menit să ușureze asigurarea la un preț decent a lemnului de foc pentru populație, pe motiv că a blocat în realitate piața exploatării de lemn din România.

Cum au lăsat-o PSD-iștii în offside pe Doina Pană

Ministrul Deneș n-a participat la ședința cu bucluc, deși fusese invitat. Și-a trimis, așa cum se poate vedea pe înregistrarea ședinței ( VIDEO ședința comisiei reunite Agricultură&Mediu, 5.06.2018, de la minutul 44) disponibilă  pe site-ul Camerei Deputaților, consilierul personal, pe Ioan Tobescu, un susținător înverșunat al modificării articolului 59 din Codul silvic, dar și un secretar de stat apropiat, pe Ilie Covrig, alături de un director.

Iar ceea ce a urmat a arătat cât de adâncă este de fapt  falia dintre pozițiile celor doi bistrițeni. Practic, nu doar ca nu s-a ținut cont de poziția Doinei Pană, care a cerut membrilor comisiilor reunite, majoritari PSD să nu discute marți modificarea controversatului articol 59, dar i-au grefat pe proiectul legislativ inițiat chiar de Doina Pana, cel cu paza pădurilor sub 30 de ha și schimbarea articolului 59, schimbare cu care aceasta nu era de acord. Și i-a invitat pe deputați să voteze doar articolul 16 din respect și pentru senatori care au votat doar modificarea acestui articol, iar pe ministrul Deneș să-și asume modificarea controversatului articol 59  prin ordonanță de urgență, pe care o are la îndemână” dacă chiar arde”.

Doina Pană le-a mai spus colegilor ei, care nu păreau deloc dispuși să asculte și că în cazul ordonanțelor ” nu merge cu povești, pentru că acolo trebuie să obțină avize inclusiv de la Ministerul Justiției” și le-a propus să se oprească.

În cele din urmă de partea Doinei Pană s-au poziționat la vot doar doi membri UDMR. Interesant este că și cel de-al treilea bistrițean din grupul PSD de Bistrița-Năsăud, Daniel Suciu, ajuns între timp liderul de grup al partidului în Camera Deputaților este membru în comisia de mediu și echilibru ecologic  însă acesta nu se vede și nu se aude pe înregistrări și se pare că a preferat sa absenteze de la lucrările comisiilor reunite. Deși e greu de crezut că cel care coordonează voturile deputaților PSD avea altă poziție față de a colegilor săi.

În final fostul ministru Doina Pană a ajuns să exclame:  ”Probabil că sună a aberație: vorbim de un fost ministru PSD și împotrivă, un fost ministru PSD. Eu nu sunt împotriva domnului ministru. Eu sunt convinsă că dumnealui, la ce informații are chiar crede acest lucru, dar nu sunt informații corecte. Totul are la bază boicotul firmelor”  a mai spus Doina Pană. Fostul ministru a declarat după ședință presei centrale că revenirea la licitarea direct din pădure și nu din depozit va avea ca efect creșterea  prețul lemnului pentru populație: ”  Marii agenţi economici au făcut presiuni, s-au coalizat şi nu s-au prezentat la licitaţiile Romsilva. Acum au reuşit să introducă în lege şi posibilitatea Romsilva de a licita pe picior (adică direct în pădure), posibilitate care bineînţeles că va fi prioritară. Au luat lemnul de la populaţie. Va fi un preţ uriaş”, a declarat pentru G4Media.ro deputatul PSD Doina Pană

Proiectul pentru care comisiile reunite și-au dat avizul ar fi urmat să intre în regim de urgență la vot în plenul Camerei Deputaților săptămâna aceasta, însă nu a ajuns pe ordinea de zi și va fi reprogramat pe o săptămână viitoare.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Ai zice că e vorba de criza lemnului de foc și aceasta e legată de partea socială și se potrivește doctrinei PSD. Apoi citesc despre licitații, agenți economici și îmi dau seama că sunt afaceri la care membrii PSD nu s-au înțeles. Dacă demnitarii PSD din același județ nu se înțeleg e clar că miza e mare, e clar că socialul nu contează.

Lasă un comentariu