Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cereri în cascadă către CSM după discursul lui Liviu Dragnea. Judecatorii și procurorii cer apărarea independenței sistemului judiciar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Discursul inflamant a lui Liviu Dragnea de la mitingul de duminică dar și declarațiile făcute duminică seara la un post central de televiziune a determinat Forumul Judecătorilor să ceară CSM-ul să apere independența sistemului judiciar după declarațiile considerate jignitoare și chiar amenințătoare făcute de liderul PSD, Liviu Dragnea în timpul mitingului. Într-un comunicat de presă Forumul Judecătorilor reclamă duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraţilor, ”în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept „corupţi”, ”stalinişti”, ”securişti”, ”torţionari”, culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de „şobolani”  afirmații despre care spun că reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei, în timp ce ”întregul „scenariu” al mitingului politic, „recuzita” utilizată şi aşa-zisă „voinţă a poporului” de a fi ocoliţi „cei aleşi” de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declaraţia de „luptă în stradă”, „până la capăt” conturează imaginea unei ameninţări grave la independenţa justiţiei”, se arată în comunicatul de presă al Forumului Magistraților.

Judecătorii din asociație consideră că este necesară intervenţia neîntârziată a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţiei, pentru a stopa ”atacurile fără precedent la adresa judecătorilor şi procurorilor”. Forumul consideră că prezența printre organizatorii mitingului și a celor care au ținut discursurile a unor persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor „nereformate”, ”apelul la încetarea aşa-ziselor „abuzuri” reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii” este poziția forumului judecătorilor .

”Într-un stat de drept nimeni nu are dreptul să extrapoleze nemulțumirile referitoare la instrumentarea unor cauze”

Afirmaţiile din cadrul mitingului “Stop abuzurilor din Justiţie”, prin raportare la calitatea persoanelor care le-au făcut, la faptul că mitingul a fost difuzat pe majoritatea posturilor de televiziune şi la legislaţia incidentă, au avut ca urmare discreditarea modului de funcţionare a sistemului judiciar în ansamblul său şi compromiterea, din punct de vedere profesional şi moral, a corpului magistraţilor. Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, cu consecinţa afectării imaginii sistemului de justiţie. O asemenea abordare, care nu poate fi circumscrisă libertăţii de opinie, ca formă de manifestare a libertăţii de exprimare, afectează atât independenţa sistemului judiciar, cât şi încrederea pe care, într-o societate democratică, organele judiciare şi instituţiile din sistemul judiciar trebuie să o inspire opiniei publice (în competenta, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistraţilor apărarea drepturilor sale le aşteaptă). Într-un stat de drept, nimeni – şi cu atât mai puţin un reprezentant al uneia din celelalte două puteri, chiar dacă are calitatea de inculpat ori de condamnat penal – nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra întregului sistem judiciar. ” apreciază comunicatul transmis de Forumul Judecatorilor.

Reacționează și procurorii

CSM a sesizat astăzi Inspecția Judiciară în privința declarațiilor faăte de Liviu Dragnea la mitingul din Piața Victoriei după ce a declarat despre sesizarea împotriva Vioricăi Dăncil că ”speră ca procurorii să nu meargă mai departe cu demența aceasta” și că mulți procurori riscă să plătească greu:
Urmarea a afirmaţiilor făcute în spaţiul public în data de 10 iunie 2018 de către domnul Nicolae Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, în temeiul art. 30 alin (1) din Legea 317/2004 republicată, Secţia pentru procurori s-a sesizat din oficiu şi pe cale de consecinţă, a solicitat Inspecţiei Judiciare – Direcţia de inspecţie pentru procurori, efectuarea de verificări cu privire la afirmaţiile prezentate, din perspectiva potenţialului de afectare a independenţei sistemului judiciar”, susține comunicatul e presă al CSM.

Si nu e singura plângere la adresa discursului. Și DIICOT a sesizat   CSM discursul numărului 3 din stat.

 

Foto: aktual24.ro

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu