Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Tășuleasa Social a lansat proiectul unui Via Camino de România: 950 de kilometri de poteci din Drobeta Turnu Severin până la Putna. Principele Nicolae și Alin Ușeriu la inaugurare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

În Alba Iulia, în prezența oficialităților din mai multe județe, dar și a unor personalități ale vieții publice apropiate de Tășuleasa Social, între care Tiberiu Ușeriu, Principele Nicolae  profesorul și psihologul Mircea Miclea, Dragoș Bucurenciu sau psihologul Mihaela Miroiu, ONG-ul bistrițean a lansat marți proiectul Via Transilvanica, un traseu de 950 de kilometri care va putea fi parcurs doar pe jos sau cu bicicleta.

Va fi un drum care unește, pentru că va trece prin zece judeţe, pornind de la Drobeta Turnu Severin, zona intrării în țară a Principelui Carol la întâia venire în Principat, va străbate Transilvania şi va ajunge la Putna. Iar prin comparație cu modele celebre ar putea fi  Via Camino de Santiago. Proiectul în care sunt implicate în calitate de parteneri principali Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Alba va fi amenajat de Asociaţia Tăşuleasa Social, printr-un proiect cu ”un impact social şi turistic unic” pentru România, așa cum mărturisea Alin Uhlmann Ușeriu, președintele asociației: “Via Transilvanica este un drum care uneşte toate etajele istorice, toate zonele culturale ale Transilvaniei, care pleacă de la Drobeta Turnu Severin şi se opreşte la Putna, sau invers, un drum care poate seamănă cu Camino de Santiago (…). Este clar că avem nevoie de un drum care să ne unească pe noi, cu toate ideile noastre şi cu tot ceea ce avem mai bun de oferit”, a explicat preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uhlmann Uşeriu.

 

Lansarea proiectului s-a făcut în prezența prefecților din Alba și Bistrița-Năsăud, dar și a președinților celor două consilii județene, Ion Dumitrel și Radu Moldovan, a însemnat şi semnarea unui memorandum de colaborare pentru realizarea proiectului ce va lega Transilvania de Dunăre şi de mănăstirea Putna.

Iniţiatorii proiectului apreciază că după finalizare , care se va face în mai multe etape, drumul va aduce anual pe traseele sale în jur de  200.000 de persoane. O primă porţiune de aaproximativ 100 de kilometri între Ţara Dornelor – Reghin ar urma să fie finalizată în acest an. Drumul va fi semnalizat cu marcaje specifice și va lega trasee turistice cu drumuri forestiere. Tot cam la 25 de kilometri ”Via Transilvanica” va oferi acces,  la apă potabilă, cazare şi masă.

Via Transilvanica-o o rețea de drumuri dar și un mod de a fi

Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al educației a afirmat că Via Transilvanica va fi mai mult decât un drum fizic: ” În primul rând Via Transilvanica va arăta ce este Transilvania, cu istoria ei şi cu multiculturalitatea ei. În al doilea rând, drumul acesta va contribui la ridicarea antreprenoriatului local şi, în al treilea rând, va dezvolta iniţiativa de voluntariat. (…) Drumul nu va fi numai un drum, va fi o reţea de drumuri. După ce vom construi acest drum mare vor fi mai multe drumuri secundare care se vor lega de acest drum principal şi vom oferi aşadar nu numai un drum fizic, ci şi un mod de a fi. Va fi un drum care va uni” .

Principele Nicolae, un apropiat al asociației de mai bine de 10 ani de când participă la proiectele acestei ade voluntariat a spus și el  că ” Via Transilvanica” este mai mult decât un drum , este ”un proiect de ţară de dezvoltare, de economie, de turism, de unitate”.

Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, și el un apropiat al Asociației Tășuleasa a vorbit despre un  proiect unic:” Proiectul de care aveam nevoie în Anul Centenar, e drumul care ne unește și care străbate România prin Transilvania, care aduce împreună comunitățile din Arcul Carpatic  și ne face să descoperim pas cu pas, în cei circa 1.000 km, frumusețea, istoria, cultura, produsele locale specifice celor 10 județe musai de vizitat, prin care trece acest drum care leagă trecutul de prezent și ne amintește de ce trebuie să iubim România!

Este un proiect unic în România, pentru iubitorii de drumeţii, ciclism, echitație şi natură, un proiect emblematic pentru anul 2018, anul în care sărbătorim centenarul Marii Uniri. Astfel, Via Transilvanica este drumul care ne face să ne redescoperim și care ne aduce împreună” a scris prefectul Ovidiu Victor Frenț pe pagina sa de facebook.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu