Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți: ”pensiile speciale pentru aleșii locali ne costă anual peste 100 de milioane de euro”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După votarea noului Cod administrativ în Senat  aleșii locali din executivul primăriilor și consiliilor județene mai au doar de așteptat un vot în Camera Deputaților și promulgarea președintelui pentru a-și vedea visul pensiilor speciale împlinit. Deputatul USR  Cristina Iurișniți atrage atenția într-o declarație politică în plenul Parlamentului care sunt costurile deciziei politice, care nu s-a limitat doar la pensiile acordate din calcule politice: ”Codul administrativ este un proiect foarte costisitor pentru români, amendamentele adoptate în Comisia specială pentru Codul administrativ, generând costuri suplimentare pentru pensiile speciale pentru primari de peste o sută de milioane de euro anual pentru cei care au avut minim un mandat.
,,Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limita de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limita de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată in amendamentul adoptat de Comisie” a explicat deputatul USR .

Cumul de pensii pentru aleșii locali

Cristina Iurișniți atrage atenția că amendamentele votate înseamnă că îndemnizația nouă se cumulează cu alte tipuri de pensii: ”Mai mult decât atât, îndemnizaţia pentru limita de vârstă se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public”
Parlamentarul USR le-a amintit parlamentarilor majorității că cei peste 100 de milioane anual cât vor costa bugetul public  noile îndemnizații ar trebui investiți în folosul celor care i-au trimis în Legislativ: ” Cei care conduc îşi văd doar de interesul personal şi de privilegiile financiare exclusiviste, amendamentele adoptate demonstrând încă o dată un total dispreţ pentru priorităţile din societatea românească ! Cele peste 100 de milioane de euro cât ne vor costa pensiile speciale ale primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, pot fi direcționaţi spre şcoli şi dotarea lor la nivel european, ca să nu mai avem unităţi de învăţământ fără aviz ISU sau cu grupurile sanitare in curte. În judeţul Bistriţa-Năsăud, la final de an şcolar, avem încă 42 de şcoli care nu se regăsesc pe agenda de priorităţi a primarilor cu salarii speciale şi pensii speciale. Pot fi de asemenea direcţionati spre sistemul public de sănătate, spre dezvoltarea infrastructurii. Recent într-un discurs, Frans Timmermans afirma clar că dacă România ar avea o infrastructură decentă, PIB-ul ţării ar urca anual cu 2-3 procente”.

Cristina Iurișniți avertizează și că modificările la proiectul de Cod Administrativ nu se referă doar la pensii suplimentare, ci se repercutează și asupra funcționarilor publici în general și că CE a atras atenția asupra problemelor pe care le va crea: ”Comisia Europeană avertizează că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de depolitizare şi de profesionalizare a funcţionarilor publici şi anulează paşii anteriori făcuţi în acest sens. Comisia mai arată că eşecul îndeplinirii obligaţiilor asumate de România (ex-ante) constituie temeiul pentru suspendarea plăţilor din fonduri europene. Practic, România riscă să piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro.
În calitate de deputat USR, voi vota împotriva acestui proiect de lege. USR a iniţiat legi împotriva pensiilor speciale, iar in viitor propune eliminarea acestor privilegii. Pensiile trebuie sa respecte principiul contributivităţii.” mai spune Cristina Iurișniți.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu