Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

EVALUARE 2018: Noemi Kulcsar, eleva de 10 de la Beclean va urma un liceu de informatică în Cluj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Noemi Kulcsar, una dintre cele trei eleve care au obținut în Bistrița-Năsăud media zece la evaluarea de anul acesta nu va rămâne la liceele din județ. Absolventa de la Grigore Silași din Beclean a optat pentru un liceu de informatică din Cluj, pentru că a ajuns la concluzia, împreună cu părinții, că pentru traseul ei profesional metropola Transilvaniei oferă mult mai multe oportunități. Chiar dacă a excelat și la concursuri de creație literară, Noemi știe foarte bine ce vrea să facă în viață: informatică.  E pasionată  de domeniu,  dar recunoaște că nu este de neglijat nici siguranța financiară pe care o oferă un job de informatician.

Noemi, șefa de promoție de la ”Grigore Silași” din Beclean  este o obișnuită a olimpiadelor și concursurilor școlare, așa că examenul de evaluare, chiar dacă a avut o încărcătură emoțională aparte, n-a fost cu mult mai diferit decât altele. Se aștepta să ia notă foarte mare, poate chiar zece, dar spune că niciodată nu poți fi sigur până la rezultat: ” Îmi doream foarte mult să iau zece” poate recunoaște acum, după ce a văzut rezultatele afișate. Despre proba de la limba română spune că a fost una medie spre ușoară, iar despre examenul de matematică, cel care le-a pus probleme mari atâtor elevi din județ, spune că a fost de ” dificultate medie” .

Interesant este și că Noemi Kulcsar, notată cu 10 la examenul de limba română provine dintr-o familie de etnici maghiari, însă n-a susținut la evaluare și examenul la limba maternă. Aceasta dintr-un motiv simplu: din clasa I a făcut școala în limba  română, chiar dacă în Beclean există posibilitatea de a studia la linia maghiară. Iar la limba română, așa cum s-a întâmplat în timpul școlii, pur și simplu a excelat. Poate deloc întâmplător ultima competiție la care a participat înaintea evaluării, ”Aripi din Cuvinte” e un concurs de creație literară.

Ce va face în vacanța lungă înainte de a merge să urmeze liceul în Cluj? Vrea să citească cât se poate de mult, să călătorească și să se relaxeze. O așteaptă ” Elevul Dima dintr-a șaptea”, cartea primită premiu de absolvire și pe care vrea s-o devoreze.

Fostul diriginte, Vasile Marc, cel pe care Noemi l-a indicat drept profesorul care i-a marcat anii de gimnaziu este ferm convins că eleva sa va face performanță și la informatică și că o așteaptă un viitor strălucit: ” e o fată foarte serioasă. E genul la care, dacă-i dădeai 5 probleme rezolva șapte, dacă-i dădeai să rezolve șapte, ea făcea nouă. Era de ajuns o idee ca să prindă repede întreg firul unei rezolvări. Practic nu a fost an să nu meargă la o olimpiadă ori concurs și să nu vină măcar cu un premiu sau o mențiune” a explicat Vasile Marc, fost inspector școlar general la ISJ Bistrița-Năsăud.

Share.

About Author

Lasă un comentariu