Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Matematica a avut cod roșu la evaluare: în Bistrița-Năsăud peste 40 % n-au luat 5-ul la a doua probă

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Examenul la matematică a fost anul acesta piatra de încercare pentru elevii care au susținut examenul care-i trimite în ciclul liceal. De la  afișarea ieri a rezultatelor, profesorii de matematică din județ încă se întreabă care au fost cauzele care au dus la asemenea note în rândul absolvenților de gimnaziu din Bistrița-Năsăud, dar și din țară. Chiar dacă Inspectoratul Școlar nu a afișat încă o situație defalcată a notelor la matematică, o simplă privire pe  edu.ro, la situațiile statistice ale evaluării  arată că situația e foarte proastă. Bistrița Express a numărat notele sub 5 la matematică și rezultatul a fost 1067 de elevi din 2465 câți au susținut examenul în 2018. Aceasta înseamnă un procent de 43 % dintre elevii din Bistrița-Năsăud, participanți la evaluare care înaintea corectării contestațiilor nu obținuseră nici măcar nota 5 la matematică.

La nivel național situația mediilor la matematică este mai proastă decât anul trecut și este apreciată drept îngrijorătoare cu un procent de  38,7 % de elevi cu nota sub  5 la această disciplină, ceea ce înseamnă că județul Bistrița-Năsăud este cu 4,3 puncte procentuale sub media națională.

Au existat semnele dezastrului încă de la simulare

Situația dezastruoasă de la matematică ar fi putut fi anticipată în județul Bistrița-Năsăud după rezultatele obținute la simularea evaluării în urmă cu câteva luni. Atunci aproape trei sferturi, adică 75 % dintre  elevii care acum au susținut evaluarea nu au reușit să ia minim nota 5 la matematică.

Bistrița Express a tras atunci un semnal de alarmă că la proba propriu-zisă va fi jale, dacă nimic nu se va schimba între timp: Dezastru la matematică la simularea evaluării: doar un sfert dintre elevii bistrițeni au note peste 5.

Atunci inspectorul general Camelia Tabără a spus că nu are o explicație a rezultatelor, dar că probabil elevii nu au luat în serios simularea și că atunci când se vor mobiliza rezultatele vor fi mai bune. E adevărat că acum n-a mai fost 75 % cu medii sub 5  la matematică, și  au fost 43 %, însă trebuie ținut cont și că 370 dintre elevii care au participat la simulare nici n-au mai ajuns măcar să susțină  examenul propriu-zis ( la examenul de săptămâna trecută au participat 2562 de elevi  din 2932 câți au fost la simulare) iar aceasta categorie e greu de crezut că ar fi luat nota de trecere.

Profesorii nu-și explică ce s-a întamplat

Profesorii de matematică încearcă să-și explice ce s-a întâmplat anul acesta cu absolvenții de gimnaziu. Vasile Marc, profesor de matematică la Grigore Silași în Beclean, fost inspector școlar general spune că întradevăr subiectele au avut la matematică un grad de complexitate mai mare decât în alți ani, însă au fost accesibile copiilor care s-au pregătit. El spune însă că unul dintre subiecte, de la punctul 2 presupunea cunoștințe învățate temeinic în clasa a 5-a și că cei care n-au recapitulat ar fi putut avea dificultăți: ” subiectele presupuneau stăpânirea cunoștințelor din toți cei 4 ani de gimnaziu. Și la matematică față de limba română subiectele au avut un grad de complexitate mai mare”, Vasile Marc spune însă că nu are datele pe întreg județul care să-i permită o analiză globală a eșecului de la matematică din acest an. Profesorul Liviu Rebrean de la Liceul Radu Petrescu din Prundu Bârgăului spune că notele foarte mici la matematică, dar și zecile de cazuri de elevi care au avut chiar și cu 4-5 puncte mai puțin decât la cealaltă disciplină ( am avut elevi în școală cu 9 la română și 4 la matematică de examen) arată o realitate îngrijorătoare. Profesorul Rebrean, care nu a lucrat  anul acesta cu elevi de clasa a 8-a, spune că subiectele au fost totuși de nivel mediu de complexitate și că este nevoie de o analiză complexă a cauzelor care au dus la aceste rezultate.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu