Avocatul Ștefania Stere spune că sunt strigătoare la cer unele dintre modificările operate Codului de Procedură Penală luni în Camera Deputaților și că, dacă vor fi aplicate, vor restrânge și vor împiedica activitate magistraților din România. Avocata, care este și vicepreședinte la PMP a enumerat într-o conferință de presă care dintre modificările făcute sunt, în opinia ei cele mai periculoase:” În situația unor anumite infracțiuni infractorul, inculpatul va putea fi de față atunci când victima este audiată. Este un lucru extrem de grav. Imaginați-vă situația unei tâlhării sau a unui viol, ca victima să fie față în față cu agresorul ei. Nu doar că duce la o intimidare excesivă a victimei, dar și la o libertate a făptuitorului. Dacă agresorul ei este de față, chiar dacă de față este și organul de cercetare penală, vă dați seama care este atitudinea victimei, va prefera să nu se tragă la răspundere făptuitorul, și va fi una de apărare, pentru că este mai apropiat interesul de a scăpa tu decât de a duce la capăt un demers juridic. Deci din punctul meu de vedere această modificare nici nu ar fi trebuit să fie propusă”, a explică Ștefania Stere într-o conferință de presă organizată de PMP Bistrița-Năsăud.
Avocatul a explicat și de ce înlocuirea, în corpul Codului de Procedură Penală a sintagmei ”suspiciune rezonabilă” cu cea de ” indicii temeinice” este foarte periculoasă: în cazuri în care se impunea arestarea nu vor mai putea fi luate în calcul suspiciunile rezonabile, ceea ce va duce la diminuarea semnificativă a numărului de arestări.
Apoi modificarea care impune identificarea autorului unei fapte într-un an are consecințe foarte grave: ”Mai avem și situația dacă în decursul de un an nu a fost găsit făptuitorul, dosarul va fi clasat și va imaginați ce se va întâmpla cu extrem de multele dosare aflate în fază de urmărire penală la organele de anchetă și unde n-au fost găsit făptuitorul, intenționat sau neintenționat, toate acele dosare vor fi închise. Aceasta va creea o situație de neîncredere raportată la sistemul judiciar” mai spune avocatul Ștefania Stere.
Și nu în ultimul rând prevederea nouă care în caz că CPP va fi promulgat va restrânge aria de acțiune a instanțelor de control este condiderată de vicepreședintele PMP extrem de abuzivă: ”O altă modificare, dacă se dispună clasarea acum instanța superioară poate să intervină și să analizeze întreaga probațiune. Modificarile propun ca achitarea să poată fi înlăturată doar dacă există probe noi. Practic i se anulează instanței superioare calitatea de instanță de control judiciar. Este o propunere extrem de abuzivă ”
Avocatul Ștefania Stere spune și că neconsultarea asociațiilor magistraților, a Institutului Național al Magistraturii atunci când a fost modificat ” pe repede înainte ” Codul de Procedură, va chiar ignorarea celor care trebuie să-l aplice este extrem de îngrijorătoare.