Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Judecătorul Cristi Danileț, mesaj după condamnarea lui Liviu Dragnea: oamenii trebuie să aibă încredere în justiție

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Judecătorul clujean Cristi Danileț, prezent joi la Bistrița la o gală dedicată violenței domestice, tocmai la ora anunțării sentinței împotriva lui Liviu Dragnea în cazul angajărilor fictive de la Direcția de protecție a Copilului Teleorman a estimat la cel mult un de zile durata până când completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație se va pronunța definitiv, în cazul unui apel al liderului PSD și spune că orice soluție e posibilă  : ”Este posibil ca la completul de 5 judecători să avem o confirmare a acestei decizii sau o infirmare a sa. În orice caz mesajul care trebuie transmis către public este unul simplu: trebuie  să aibă încredere în justiție. Uneori procesele durează foarte mult, dar trebuie să lăsăm justiția să-și facă datoria.  Până la urmă judecătorii trebuie să fie independenți, iar ei trebuie să fie în afara oricărei urme de presiune.  Or, în aceste ultime zile s-au văzut atacuri aproape inacceptabile cu privire la justiție, la judecători, la procurori, chiar la membrii CSM, sau la adresa CCR : sunt oameni profesioniști care trebuie să-și facă datoria, uneori soluțiile nu sunt pe placul publicului , dar asta este,  justiția până la urmă nu este una plebiscitară  adică noi nu suntem politicieni să alegăm după voturi” a explicat judecătorul Danileț la solicitarea jurnaliștilor prezenți la Gala organizată la Complexul Metropolis.

”Cred ca în cazul de astăzi judecătorii de acolo au ajuns la concluzia: s-a încălcat legea de către mai mulți inculpați din acest dosar. Am văzut condamnări, dar am văzut și achitare pentru anumite infracțiune. În orice caz soluția urmează să fie motivată, să sperăm cât mai repede  și apoi dacă cineva e nemulțumit, mă refer la cei inculpați au posibilitatea să facă apel. Probabil că undeva până cam într-un an de zile vom avea o soluție definitivă.”  a mai spus judecătorul Cristi Danileț.

UPDATE: După ce mai mulți oficiali guvernamentali, între care primul ministru Viorica Dăncilă și ministrul Carmen Dan au declarat printre altele, la aflarea sentinței împotriva lui Liviu Dragnea că aceasta ar fi politizată, judecatorul clujean a reacționat pe pagina de facebook și a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să reacționeze de urgență: ”Primul ministru al țării a declarat că sentința pronunțată ieri este una arbitrară. Ministrul de interne a declarat că hotărârea este una politizată și impiedică reformarea statului real.

Eu cred că este necesar că CSM să reacționeze de urgență, punând capăt acestor atacuri la adresa judecătorilor supremi. Iar pentru cine nu știe: reforma justiției s-a făcut în 2004-2005 și așa am fost primiți în UE. Ce se face acum nu are nicio legătură cu reforma” a atras atenția judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM.

 

Mesaj de la judecător: dacă vor legi aspre pentru infractori, românii să vegheze la modul în care aleșii lor ajung în Parlament

Cristi Danileț a vorbit și despre intervențiile pe legile justiției ale parlamentarilor, legi despre care spune că i-a înspăimântat și pe magistrați : ”sunt modificari la câteva legi fundamentare între care Codul penal și Codul de procedură penală, ale căror  modificare ne-au înspăimântat și pe noi. Graba cu care s-au adoptat aceste proiecte de lege, faptul că nu s-a ținut cont de avizele negative, în cazul acesta, date de CSM,nu s-a ținut cont de concluziile din raportul dat de Comisia Europeană ne-a făcut să ne întrebăm care sunt interesele clasei politice.  Iar eu nu m-am ferit să o spun de multe ori că totul pare a face parte dintr-un anumit proiect al unor persoane, care încearcă să controleze mersul justiției penale. Pentru că urmarea reformei făcute în anii 2004-2005 a fost că s-a creat o masă de judecători, fără mamă, fără tată, care în decursul anilor a investigat persoane extrem de importante în România… și atunci au căutat un mod să intimideze judecătorii și procurorii atacându-i prin mass media, apoi eliminând anumite instrumente din legislația penală”. Judecătorul, fost membru CSM spune și că pentru sănătatea sistemului juridic și până la urmă pentru protejarea victimelor cetățeniitrebuie să știe pe cine trimit în Parlament: ” Ori cred că este rostul societății civile să vegheze la modul în care parlamentarii își exercită funcția. până la urmă parlamentarii reprezintă voința națională. dacă voința națională, a oamenilor cinstiți este ca ei să fie conduși de infractori și să se dea legi prin care infractorii periculoși să fie puși în libertate sau prejudiciile cauzate să nu mai fie recuperate, înseamnă că ăsta este poporul român.

Dacă din contra, majoritatea cetățenilor români își doresc legi aspre pentru infractori și legi care să ocrotească dreptul victimelor sau legi care să apere independența justiției, atunci trebuie sa iasă la vot la următoarele alegeri pentru a trimite acolo oameni competenți , atunci trebuie  să vegheze la modul în care aleșii lor ajung în Parlament, își exercită atribuțiile și mai ales să iasă la vot la următoarele alegeri, Și  să trimită acolo la București cei mai reprezentativi și cei mai buni” a fost apelul judecătorului Cristi Danileț.

Magistratul clujean a participat joi seara la Bistrița la o gală umanitară ” spune nu violenței” organizată de deputatul Cristina Iurișniți în calitate de președintă a comisiei pentru Egalitate de Șanse din Camera Deputaților.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu