Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

La loc comanda: festivalul ”Poezia e la Bistrița” se organizează totuși la data la care era programat. După un val de indignare publică autoritățile au găsit banii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

UPDATE:  Reacțiile vehemente după suspendarea celei de-a 10 a ediții a Festivalului de poezie și muzică de Cameră ” Poezia e la Bistrița” au întors soarta manifestării. Poetul Dan Coman, cel care a făcut în urmă cu două zile anunțul că festivalul nu va mai avea loc a revenit astăzi cu o postare în care a mulțumit pentru reacțiile de susținere și a anunțat că ” Poezia e la Bistrița” a obținut finanțarea necesară și evenimentul va avea loc la data inițială: ”Au fost două zile extrem de grele la Bistritz. Reacțiile voastre – cu adevărat extraordinare! Toate (aparentele) clișee despre forța literaturii au fost reinvestite cu sens. Festivalul Poezia e la Bistrița a obținut finanțarea de care avea nevoie.
Așadar, 12-15 iulie, ediția a X-a.
Pentru care vă mulțumim ” a scris astăzi  poetul Dan Coman pe pagina sa de facebook. Contactat telefonic de reporterul Bistrița Express Dan Coman a confirmat că festivalul merge înainte, așa cum scrie pe afișe. Managerul Centrului Județean pentru Cultură Gavril Țărmure confirmă că s-au găsit banii necesari și că la rectificarea bugetară Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va aloca și diferența de bani pentru care nu s-a obținut finanțarea de la Fondul Cultural Național.: ” a fost o reacție extraordinară din mediile culturale și datorită acesteia putem organiza festivalul. M-a sunat domnul președinte Moldovan și m-a întrebat ce e cu scandalul acesta cu festivalul, după care a promis că va acorda banii la rectificare. Până atunci vom finanța din fondurile noastre” a mai spus Gavril Țărmure pentru Bistrița Express

 

Știrea inițială: Managerul Centrului Județean pentru Cultură, Gavril Țărmure a explicat pentru Bistrița Express cum s-a ajuns la suspendarea ediției cu numărul 10 a Festivalului internațional de poezie și muzică de cameră ”Poezia e la Bistrița”  cu câteva zile înainte de data la care era programată deschiderea.

Festivalul organizat de Centrul Județean pentru Cultură și Fundația Societatea de Concerte, una condusă, cealaltă fondată de managerul cultural, dar și de scriitorii Marin Malaicu Hondrari și Dan Coman se baza cu jumătate din finanțarea anuală, circa 60 de mii de lei pe banii de la Fondul Cultural Național (FCN), o entitate finanțată de Ministerul Culturii, care alocă bani ani de ani pe proiecte. Proiectele câștigătoare pe anul acesta au fost anunțate spre finele lunii iunie, dar chiar și așa Gavril Țărmure avea convingerea că Festivalul ” Poezia e la Bistrița” programat în perioada 10-15 iulie va câștiga la concursul de proiecte, așa cum s-a întâmplat timp de câțiva ani până acum, așa că a dispus chiar și tipărirea afișelor (foto).

Anul acesta festivalul internațional de poezie de la Bistrița a pierdut însă finanțarea, iar Gavril Țărmure spune că mutarea la altă categorie ar fi compromis șansele proiectului:  ” La FCN (nn.Fondul Cultural Național) am pierdut. Am reușit să-l suspendăm (nn. festivalul) deocamdată și să ne reorganizăm, să vedem de unde putem completam bugetul necesar si l-om face mai incolo daca l-om mai  face. Dacă nu, a fost cât a fost.. la FCN  i-a schimbat încadrarea, până acum era la literatură și muzică, de anul acesta l-a trecut la capitolul festivaluri de anvergură, cu caracter repetitiv, unde au fost 200 de proiecte și vă dați seama că acolo au fost finanțate festivaluri mai mari, mai stufoase  cum e festivalul de teatru de la Sibiu. Și asta al nostru care întotdeauna a primit finanțare de la FCN, pe capitolul de care v-am spus, a primit la categoria asta nouă  jumătate de punctaj, desi e unul dintre cele mai bune festivaluri de poezie din lume, nu numai din România, a primit vreo 60 de puncte din 100”.

Întrebat cum a ajuns ” Poezia e la Bistrița” în altă categorie, managerul cultural a spus că nu știe, pentru că încadrarea ar aparține Fondului Cultural Național: ”. nu stiu care-s criteriile. Încadrarea e a FCN-ului, e un ghid de finanțare. Aproape întotdeauna am câstigat de la FCN, acum nu”. Gavril Țărmure  era atât de sigur că festivalul va avea loc încât a tipărit afișele: ”Am apucat sa facem afișe pentru că mizam pe chestia asta. Am apucat să facem afișe, însă nu am făcut afișajul. A fost o singură postare pe facebook a lui Dan Coman care a fost de la bun început cu mine și cu Marin (Malaicu) și am făcut festivalul ăsta și el a făcut o postare pe facebook.

Poate îi găsesc loc anul acesta ”dacă nu s-au supărat toți oamenii care au zis că vin și și-au plătit hotelul”

Potrivit managerului Țărmure festivalul, care costă în jur de 120 de mii de lei ar fi putut fi acoperit și din alte surse, însă n-a mai ajuns timpul: ”În conformitate cu strategiile mele de manager cultural am încercat să pun finanțările din mai multe părți. Acum m-am bazat doar pe finanțarea de la Consiliul Județean și de la FCN, că am zis că ne ajunge. Si era prea scurt timpul ca să nu rămân dator. Era vorba de o sumă considerabilă pe care nu aveam cum să o acopăr ca să nu rămân dator. Timpul era prea scurt. vreo 100-120 de mii . Nu e o sumă cum să spun de neacoperit până la urmă. Dar ai nevoie de un pic de timp”.

Un festival despre care s-a scris doar elogios, inclusiv în publicațiile culturale internaționale urma să atragă sute de oameni de cultură și public iubitor de poezie la Bistrița, iar foarte mulți își plătiseră deja rezervările în oraș: ”

Festivalul acesta era demult recunoscut. Ernest Wichner, directorul Casei Literaturii din Berlin  a spus că nu si-a imaginat că în România se poate face așa ceva, el a plecat odată cu Herta Muller din România, iar de la Bruxelles, din zona Comisiei europene  s-a spus că acesta e de departe cel mai bun festival din Europa. Cei din Varșovia, Berlin, invitați, pleacă întotdeauna cu cele mai bune impresii, Cele mai exigente reviste din România de cultură: Dilema Veche, Romania Literara, Observatorul Cultural au scris întotdeauna elogios.

Sper să fie un impas de moment și să revenim la o desfășurare curenta si normală. Sperăm și anul acesta dacă nu s-au supărat toți oamenii care au confirmat că vin, plus că cel putin 100 de oameni și-au cumpărat bilete și cu greu mare și-au cumpărat locuri la hoteluri din Bistrița, ca să fie la festival, oameni din toată țara. Asta e situația” a mai spus Țărmure.

Vestea că festivalul s-a anulat a produs consternare în mediile literare și nu doar. Scriitoarea Ioana Nicolaie a comentat pe facebook: După nouă ediții, Bistrița a ajuns un oraș viu, cu mulți consumatori culturali, cu atmosferă europeană. E greu pentru micimea locului care a ieșit la suprafață ca untura – dar o untură râncedă și murdară – să suporte asta. Prin urmare, ediția aniversară, a zecea, a acestui festival nu va mai avea loc. În câțiva ani Bistrița va redeveni orașul fără glas, fără identitate și fără cultură care a fost. Nu cred că bistrițenii merită barbaria asta” 

Scriitoarea  Ruxandra Cesereanu a fost extrem de critică la adresa autorităților: „ Nu ajunge că avem o neștiutoare de carte ca prim-ministru și că țara merge într-o direcție de trivializare continuă în ceea ce privește limbajul public. (…)Toată munca dedicată a organizatorilor – scriitorii Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari și muzicianul Gavril Țărmure – e aruncată la ghenă de parcă poezia ar fi un deșeu. Având în vedere cât de jalnic vorbesc parlamentarii majoritari și care este nivelul de subcultură al politicienilor actuali, biata poezie e aruncată la gunoi mai rău ca un ambalaj sau ca o sticlă spartă de Coca Cola” a scris scriitoarea Ruxandra Cesereanu.

 

Foto copertă : ediția din 2017 a Festivalului Poezia e la Bistrița

Sursă foto: Radio România Cultural

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu