Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Avocatul Diana Morar despre modificarea Codului Penal: ”cum s-a măcelărit legea cu drujba, de n-a mai rămas nimic”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Modificarea Codului Penal, două zile în comisia juridică din Senat și o zi la limita cvorumului în Senat a fost comentată astăzi pe rețeaua de socializare de avocatul Diana Morar, consilier local PNL: ” Comisia” la lucru! Tranșarea abuzului în serviciu în “Comisie” sau cum s-a măcelărit legea cu drujba de n-a mai rămas mai nimic”.

Diana Morar explică și de ce în noua formă, dacă va ajunge lege, abuzul în serviciu devine extrem de greu de probat, ceea ce va deschide drumul abuzurilor de tot felul: în primul rând ce nu e reglementat de lege  sau OUG, adica majoritatea atribuțiilor de serviciu nu vor fi pedepsite, iar dacă nu poate dovedit un scop patrimonial (e si cazul Dragnea) nu va fi considerată infracțiune:  ” Trebuie spus ca în forma noua, abuzul în serviciu este extrem de greu de probat, textul adoptat fiind foarte greu de crezut ca va putea ocroti normele sociale care vizează buna funcționare a relațiilor de serviciu de care sunt responsabili funcționarii. Așa ca, liber la abuzuri, pentru că: – abuzurile in serviciu de către funcționărași sau funcționari mai mari nu vor putea fi pedepsite dacă atribuția de serviciu încălcată nu e reglementată expres prin lege, OUG sau OG, ci e reglementată prin alte acte normative, or este cunoscut faptul ca mare parte din activitatea in instituții e reglementată prin norme metodologice, ordine, hotărâri și dispoziții, astfel ca nu mai rămâne mare lucru din atribuțiile de serviciu care încălcate pot face obiectul infracțiunii in cauza.
– Mai mult, pe lângă prima condiție vizând atribuția de serviciu încălcată, cumulativ aceasta (in)acțiune a funcționarului trebuie sa încalce in mod expres o prevedere a unei legi, OUG sau OG pentru a fi infracțiune, întrucât dacă încalcă un text al unei norme, ordin, hotărâri sau dispoziții, nu mai e infracțiune, adică aproape imposibil de a fi probat.
– Dacă totuși printr-o minune cele doua condiții converg, va fi infracțiune doar dacă funcționarul a comis fapta pentru a crea un folos material patrimonial, adică bani sau bunuri. Prejudiciul trebuie sa fie cert, dacă nu, nu e infracțiune.
– Limitarea continua cu eliminarea terților din categoria celor in favoarea cărora se Creează avantajul patrimonial; este infracțiune doar dacă funcționarul comite fapta pentru a avantaja material rudele sale pana in gradul doi. De la verișori, nepoți, unchi încolo, colegi de partid nu mai e abuz in serviciu, e legal, infracțiune e doar in cadrul familiei.
– Găinăriile trec pe lângă infracțiune căci paguba produsă trebuie sa depășească un salariu minim brut pe economie, umilirea beneficiarului serviciului concomitent cu incompetenta funcționarului urmând sa devină o normalitate statuata” explică avocatul Diana Morar.

Pedeapsa va fi și ea croită slim iar consecințele nu se opresc aici comentează avocatul liberal: ” Pedeapsa și ea se scurtează de la 2 la 5 ani sau amenda, iar DNA rămâne fără clientela specifica prin dezincriminarea abuzului in serviciu in legislația specială. Concluziile le tragem cu toții, in special când vom suporta consecințele hoției, incompetentei, nepăsării și prostiei unor personaje hrănite din banul public” 

Modificările la Codul Penal ale Coaliției de guvernare au trecut astăzi de plenul Senatului și urmează să fie dezbătute în procedură de urgență săptămâna aceasta în Camera Deputaților, unde guvernanții estimează să încheie până joi procedurile de adoptare.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu