Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Doina Pană a votat în plen împotriva legii pe care a inițiat-o. Opoziția și 5 colegi de la PSD i s-au alăturat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană  a votat astăzi în plen împotriva modificărilor la Codul Silvic, proiect legislativ pe care chiar ea l-a inițiat în calitate de deputat. Doina Pană a recunoscut chiar ea în fața plenului Camerei Deputaților că este o situație unică în istoria parlamentului ca un inițiator să anunțe că votează împotriva propriului proiect de lege, însă că un amendament făcut peste capul ei în comisiile reunite de agricultură și mediu, care permitea licitația pe picior direct din pădure,  ar fi dat peste cap întreg proiectul.

Un proiect care era menit să asigure lemn de foc pentru populație la prețuri accesibile, ca o soluție la criza din iarna trecută: “Vă vorbesc în calitate de iniţiator şi probabil este ceva unic în Parlamentului când un iniţiator unic nu doreşte să i se voteze iniţiativa legislativă. În momentul în care am amendat codul silvic am amendat articolul 16 pentru o eroare materială, în comisie s-a venit cu un amendament al articolului 59 care înseamnă lemnul de foc ieftin pentru populaţie. E o criză a lemnului de foc. Noi nu vorbim de faptul că nu găsim lemn de foc, găsim dar depinde la ce preţ.

România este una dintre foarte puţinele ţări în care arborii se licitează vii, în pădure, asta înseamnă pe picior. Odată ce un agent economic a câştigat un arbore, nu îi mai poţi spune ce să facă cu el, face ce vrea, e al lui. Noi am mers şi am zis că dacă în UE doar 15% se mai licitează pe picior, restul se face prin prestare de servicii, să începem şi noi, ne-am referit la lemnul secundar, să nu îl mai dăm la licitaţie la agenţii economici, ci să asigurăm lemnul de foc direct spre populaţie”, a susţinut Doina Pană în plen.

Scandal în comisie și în grupul PSD

Amendamentul care a inflamat spiritele și care i-a pus cap în cap pe fostul ministru cu actualul ministru, tot bistrițean, Ioan Deneș, a fost adaugat în comisie  de 3 parlamentari:  Ioan Terea (PSD), Corneliu Olar (PNL) şi Ion Tabugan (ALDE) prevedea că ”lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum şi tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţele compacte de maximum 3 ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuţi de lege, în următoarea ordine: a)prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii; b) prin exploatare în regie proprie, prin prestări servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră; c) prin valorificare ca masă lemnoasă pe picior” 

În forma în vigoare, trecută și prin Senat articolul 59 arăta astfel: “ Lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum şi tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţe compacte de maximum 3 ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuţi de lege, prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii sau prin prestări servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră. “.

De altfel luni în ședința de grup a deputaților PSD disputa pe acest subiect a escaladat, Doina Pană tratându-i fără menajamente pe cei care i-au mutilat legea.

Marți la votul din plen doar 5 colegi de grup de la PSD au fost alături de fostul ministru al Apelor și Pădurilor, care este și vicepreședinte al partidului și au votat împotrivă. Între ei nu s-a numărat însă celălalt deputat bistrițean, Daniel Suciu, lider de grup la PSD din această sesiune. Potrivit tabelului de vot Daniel Suciu a votat pentru proiectul legislativ.  Împotrivă au votat însă mai toți deputații PNL, PMP, USR și UDMR.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu