Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Directoarea Editurii Didactice și Pedagogice, năsăudeanca Maria Nistor e acuzată de comportament abuziv de o parte din angajați

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Năsăudeanca de 31 de ani numită în fruntea Editurii Didactice și Pedagogice din august 2017 s-a trezit în mijlocul unui scandal în care salariați și foști angajați ai instituției o acuză de comportament abuziv. Potrivit Hotnews care citează Mediafax, Maria Mihaela Nistor este acuzată de foști angajați că ar fi fost obligați să plece din Editura Didactică și Pedagogică  atât din motive salariale, cât mai ales din pricina modului în care au fost tratați de noul director. Mediafax o menționează pe fostul jurist al EDP, Irinel Anca Grozea, care susține că a părăsit agenția după un conflict escaladat  cu Maria Nistor. Aceasta i-a făcut năsăudencei plângere  la Consiliul de Disciplină al Editurii, în care a pretins că ar fi fost agresată și chiar scuipată, pentru că ar fi refuzat să avizeze un contract.

Agenția de presă citează sub protecția anonimatului, angajați din cadrul Editurii Didactice care susțin că: ”de câteva luni, directorul general a trecut la amenințări și la împărțirea de sarcini care trebuiau finalizate de la o zi la alta și care nu puteau fi îndeplinite decât cu multe ore peste program, care nu au fost recompensate decât în mică măsură..Sunt locuri de muncă în organigramă complet descoperite, o dezordine care pe noi ne-a obosit și ne îngreunează munca. În plus, au fost angajări netransparente de noi persoane despre care nu știm nimic, ce pregătire au, cum au venit, pe ce salarii. Directorul general a folosit un ton jignitor și a transmis angajaților nemulțumiți că dacă nu ne convine situația să demisionăm”  Agenția de presă susține că dispune și de o înregistrare video în care directoarea le spune angajaților printre altele că îi este silă de o mare parte dintre ei și de instituție și că îi pare rău că a acceptat funcția. Directoarea este acuzată și că și-a crescut salariul disproporționat de  mult și că face angajari după bunul plac. Angajații îi cer ministrului Educației Naționale declanșarea unui control la editură pentru evaluarea  situației și verificarea activității directorului general pe toate planurile, potrivit sursei citate.

Replica directoarei EDP

Directoarea acuzată de angajați susține că nu conduce de una singură, ci e în subordinea unei Adunări Generale a Acţionarilor (numită prin ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale) şi a unui Consiliu de Administraţie, că orice angajare ar fi respectat toate criteriile şi s-ar fi realizat în mod transparent. ”Precizez că toate salariile, exceptându-l pe al meu, au fost mărite prin Hotărârea Consiliului de Administraţie cu 48% în luna ianuarie. De asemenea, pot să infirm faptul că am un venit de 14.700 lei/lună de la EDP”, a mai spus Maria Nistor. „Legat de ultimele sesizări (cele legate de agresiuni.), confirm că am afirmat în public că sunt manager şi nu dădacă, precum şi că singurul obiectiv al EDP de acum este acela de a asigura manuale şcolare de calitate la termenele stabilite conform contractului MEN-EDP”a mai spus Maria Nistor citată de Mediafax. Năsăudeanca a absolvit Facultatea de Litere și pe cea de Științe Politice, Administrative și de Comunicare din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.

Editura Didactică și Pedagogică a  devenit editura unică pentru manualele obligatorii în 2017  prin OUG la inițiativa ministrului de atunci Liviu Pop, prin reorganizarea regiei editurii didactice. Curtea Constituțională a declarat însă neconstituțională legea de abilitare a a ordonanței inițiată de Liviu Pop, la sesizarea USR și nu este clar ce se va intâmpla de aici înainte cu EDP.

 

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu