Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Codul Administrativ atacat de PMP și USR la CCR. Deputatul Ionuț Simionca replică la Doina Pană: uite unde e blatul PSD-UDMR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cincizeci de parlamentari PMP , USR, cărora li s-au alăturat neafiliați și trei de la liberali au atacat  la Curtea Constituțională Legea Codului administrativ, trecută în această săptămână de Camera Deputaților. Deputatul PMP Ionuț Simionca a explicat joi într-o conferință de presă care sunt argumentele contestării, cele mai multe legate de folosirea limbilor minorităților în relația  nu doar cu autoritățile administrației locale, ci și cu prefecturi, instituții deconcentrate, dar și impunerea unor formulare speciale în instituții și relativizarea pragului de 20 % minoritari:

”În prezent, cetățenii aparținând minorităților naționale pot utiliza limba maternă doar în raportul cu autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean. ..Iată prevederile noului Cod Administrativ care pun în evidență  trocul UDMR-PSD-ALDE, al trădării României în anul Centenar: La art. 94 se prevede faptul că „În unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului Cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte”, a anunțat  deputatul PMP.

Simionca a lecturat și fragmentele din Codul Administrativ care impun răspunsuri în limba minoritarilor și chiar formulare în limba acestora: „în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autoritățile administrației publice locale și entitățile prevăzute la art. 94 alin. (1), cu aparatul de specialitate și organismele subordonate acestora, aceștia se pot adresa, oral sau în scris, și în limba minorității naționale respective și primesc răspunsul atât în limba română, cât și în limba minorității naționale respective”, iar potrivit art. 195 alin. 3 din Codul administrativ „În scopul exercitării dreptului prevăzut la alineatul (2), autoritățile publice și entitățile prevăzute la art. 94 alin. (1) au obligația să pună la dispoziția cetățenilor aparținând unei minorități naționale formulare și texte administrative de uz curent și în limba lor maternă”.

Deputatul PMP susține că legea Codului Administrativ relativizează inclusiv pragul de 20% minoritari de la care se pot acorda aceste drepturi și atrage atenția că orice autoritate și instituție publică, inclusiv din administrația publică centrală, poate decide prin organul de conducere folosirea uneia sau mai multor limbi minoritare. Simionca evoca posibilitatea, permisă de lege, ca un prefect de județ să permită folosirea limbii minorităților chiar dacă nu e depășit pragul de 20 % pondere din populație:

La art. 94, alin. 2 se  prevede faptul că „autoritățile și instituțiile publice, precum și celelalte entități juridice prevăzute la alin.(1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin(1)…          „Imaginaţi-vă că în Bistriţa avem o minoritate turcă şi sub Bistriţa, la intrare va scrie în limba turcă. Cât de mult a uitat PSD-ul ce înseamnă să fie român. Cât cedează actuala guvernare celor din UDMR? Nu maghiarilor, ci celor din UDMR?”, a mai spus Ionuţ Simionca.

Replică pentru Doina Pană 

Deputatul PMP i-a dat replica deputatului PSD, Doina Pană care i-a transmis prin intermediul facebook-ului că nu știe ce vorbește după Simionca a vorbit de blatul PSD-UDMR pe Codul administrativ și concesiile nepermise făcute. Acum Simionca i-a demonstrat cu proiectul legii în față: ” Îi explic cum stă situaţia, probabil domnia sa nu are informaţiile corecte, fiind foarte ocupată cu negocierile pe offshore şi alte legi care le dau pe şest. Nu au avut timp s-o informeze pe doamna ministru despre realitatea legii. (…)E inacceptabil ce se întâmplă. Poate că doamna ministru, încercând să apere partidul comunică atât de deficitar”, a comentat Ionuţ Simionca.

         

Share.

About Author

Lasă un comentariu