Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Augustin Zegrean: ”dacă mai vrem să facem parte din Europa, obligatoriu trebuie să ținem cont de observațiile Comisiei de la Veneția”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul președinte al Curții Constituționale, bistrițeanul Augustin Zegrean crede că este obligatoriu ca autoritățile române să țină cont de observațiile Comisiei de la Veneția, instituția europeană care a remis astăzi câteva concluzii preliminare raportului din toamnă, pe care-l va da pe modificările legilor justiției din România. Zegrean a declarat pentru Digi 24 că deși i se pare ușor exagerată nevoia de modificare a Constituției pentru a echilibra puterile statului atunci când sunt numiți procurorii de rang superior, așa cum a opinat Comisia care a a ajuns la concluzia că aceștia nu pot fi lăsați la mâna unui ministru de justiție, ci mai degrabă ar trebui modificate legile:

Recomandarea cu modificarea Constituției mi se pare ușor exagerată, pentru că nu Constituția trebuie modificată pentru a crea acest echilibru între ministru, CSM și președintele României la numirea procurorilor. Și eu mă gândeam că ceva ar trebui schimbat. Dar nu Constituția. Constituția permite orice abordare legislativă. Echilibrul trebuie să existe și trebuie să fie înscris în lege” a comentat fostul președinte al CCR.

Întrebat de jurnalistul Digi 24 ce ar trebui să facă România după că raportul va fi gata, Augustin  Zegrean e explicat că dacă mai vrem să avem parcurs european, atunci  este obligatoriu să ținem cont de părerea lor : ”Dacă vrem să fim în grupul celor democrați și al statului de drept, obligatoriu trebuie să ținem seama de aceste precizări. Comisia de la Veneția nu există pur și simplu, doar așa ca să se joace cineva de-a legea. Ei fac recomandări în cazul tuturor statelor care apelează la ei. Și nu numai în situația statelor în curs de devenire ca stat de drept. Chiar și  state cu vechi tradiții în statul de drept și democrație apelează uneori la părerea lor. Pentru că sunt acolo și oameni foarte bine pregătiți profesional și oameni care au democrația în sânge”. a explicat fostul președinte al Curții Constituționale care a avertizat:

Deci, dacă nu ții seama de ei, atunci plecăm din Europa,” a mai spus  Augustin Zegrean.

Comisia de la Veneția a critică într-un raport preliminar postat astăzi pe site-ul instituției modificările aduse Legilor Justiției și le cere autorităților române să regândească modul în care se face numirea și revocarea procurorilor-șefi de la DNA, DIICOT și Parchetul General și cere ca rolurile președintelui României și al CSM în numirea/revocarea  lor să fie menținute.

Experții Comisiei de la Veneția au recomandat chiar și modificarea Constituției pentru a asigura echilibrul între puterile președintelui, ale CSM și ale ministrului Justiției, în condițiile în care au opinat că Ministrul Justiției nu ar trebui să aibă mai multă putere în această procedură decât șeful statului sau al CSM

Share.

About Author

Lasă un comentariu