Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ambasadorul SUA Hans Klemm a transmis de la Bistrița un mesaj de relaxare a adopțiilor internaționale de către România

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a ajuns astăzi în Bistrița la invitația  fundaţiei Hope and Homes for Children (HHC), pentru a vizita ultima casă de tip familial construită de fundația britanică în România în cadrul procesului de dezinstituționalizare a copiilor din centrele de plasament. Klemm a vizitat cu puțin înainte de ora 12,00 casa din strada Ion Pop Reteganu, inaugurată la începutul lunii iulie de HHC împreună cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, imobil care este casă pentru 14 copii de la Centrul de Plasament Năsăud. Ambasadorul Klemm, care a fost însoțit de directorul pentru Europa de Est al HHC, Ștefan Dărăbuș și de președintele CJ Radu Moldovan s-a arătat impresionat de calitatea lucrărilor dar și de starea de spirit a micuților despre care a spus că i-a găsit fericiți.

În fața casei familiale de pe una dintre străduțele marginale ale Bistriței Hans Klemm a vorbit și despre relaxarea restricțiilor privind adopțiile internaționale explicând că SUA încurajează România să relaxeze aceste restricții, proces văzut drept un mijloc de dezinstituţionalizare a copiilor aflaţi în grija statului: ”Un lucru pe care SUA l-au încurajat, pentru a ajuta în acest sens  este ca România să relaxeze restricţiile privind adopţiile internaţionale. Vedem aceste adopţii ca pe un mijloc de dezinstituţionalizare. Pentru a avea o mai bună înţelegere – este încă un obiectiv important, este bine ca eu să înţeleg ceea ce se întâmplă în teritoriu, ce greutăţi întâmpină copiii care se află în această situaţie”, a spus ambasadorul SUA.

Hans Klemm a explicat că anual ambasada SUA eliberează câteva vize pentru copii adoptați din România, însă e vorba doar de solicitanți români rezidenți în Statele Unite, singurii care pot face asemenea adopții și a remarcat că interesul pentru adopții din România a cetățenilor americani este foarte mare, însă legislația română nu o permite :“Există dorinţa de a adopta copii români, este permis şi în fiecare an are loc un număr mic de astfel de adopţii dacă cel care adoptă din SUA este român. În aceste circumstanţe, este permisă adopţia. Chiar în urmă cu câteva săptămâni, am eliberat viza pentru cineva care a fost adoptat de o familie din SUA”, a declarat Klemm.

Există proiect de lege in Parlament pentru deblocarea adoptiilor internationale

Adopțiile internaționale au fost blocate prin lege de la începutul anilor 2000 după uriașul scandalul declanșat de declarațiile baroneasei Ema Nicholson, raportor atunci pentru România al Parlamentului European, referitoare la traficul cu copiii adoptați din țara noastră.

Reluarea adopțiilor internaționale este repusă pe tapet din nou la mai bine de 14 distanță de la legea din 2004 de un nou proiect legislativ inițiat de deputați USR și PMP la solicitarea mai multor ONG-uri, între care ”Alianța România fără Orfani”. În principiul proiectul legislativ ar propune tehnic posibilitatea adoptării de catre un cuplu rezident al Statelor semnatare ale convenții de la Haga pentru copiii pentru care timp de mai mulți ani nu sunt cereri de adopție de la cupluri de români. Proiectul legislativ atrage atenția la capitolul expunere de motive că în special pentru copiii cu dizabilități sau a celor trecuți de 14 ani un proces de adopție internațională ar fi preferabil alternativei de a fi ținuți captivi în centrele de plasament.

Share.

About Author

Lasă un comentariu