Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ceremonia de plecare a militarilor Batalionului 812 în Afganistan, în prezența ministrului Fifor, dar fără familiile militarilor și cu accesul interzis ziariștilor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Batalionul 812 Șoimii Carpaților Protecția Forței-Soimii Carpaților care pleacă din nou în Kandahar, în teatrul de război din Afganistan, începând din luna august, a organizat vineri ceremonia de plecare în prezența ministrului Apărării Mihai Fifor, a câtorva oficialități locale, însă în premieră în absența familiilor militarilor  și fără ca presei să-i fie permis accesul la eveniment.

Întregul eveniment a fost transmis live pe facebook, pe pagina oficială a MAPN, însă fără vreun comunicat de presă anterior care să anunțe ceremonialul. Ulterior MAPN a remis un comunicat de presă, iar fotografii de la eveniment au fost postate pe pagina de facebook de ministrul Fifor și de prefectul Ovidiu Frenț. Surse din interiorul Brigăzii 81 Mecanizate ne-au confirmat că ordinul ca ceremonia să fie organizată fără prezența civililor a venit de la vârful MAPN. Câțiva civili tot s-au nimerit la ceremonie: pe lângă ministrul însuși și prefectul Ovidiu Frenț, în calitate de reprezentant în teritoriu al Guvernului, la ceremonie au participat câteva oficialități : Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean, care a și transmis militarilor salutul cetățenilor din Bistrița-Năsăud,  viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae, purtătorul de cuvânt de la Consiliul Județean și cel al Instituției Prefectului. Printre cei prezenți în grupul oficialilor alături de comandanții militari și civili a putut fi văzut pe inregistrarea video, dar și ]n fotografiile postate de oficialii bistrițeni, inclusiv omul de afaceri Emil Iugan.

Ce le-a spus ministrul Fifor militarilor din Batalionul 812 

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit, vineri, 27 iulie, în municipiul Bistrița, cu militarii Batalionului 812 Protecţia Forţei „Șoimii Carpaţilor”, cu ocazia transferului de autoritate a forțelor batalionului către Comandamentul Forțelor Întrunite, înainte de plecarea într-o nouă misiune în teatrul de operații din Afganistan” scrie comunicatu de presă postat pe site-ul MAPN imediat după ceremonialul militar.
”Am încredere deplină în capacitatea dumneavoastră de a vă pune în valoare cunoştinţele, de a interacţiona şi coopera atât cu militarii Alianţei, cât şi cu cei afgani, pentru a vă îndeplini cu succes misiunea încredinţată. Am fost cu adevărat impresionat să aflu că 97% din efectivele cu care pleacă Batalionul 812 Manevră în misiune în Afganistan sunt încadrate cu militari ai batalionului și ai Brigăzii 81 Mecanizată din care faceți parte. Asta spune multe despre forța și coeziunea echipei dumneavoastră” a sunat discursul ministrului care i-a mai asigurat pe militarii pe picior de plecare că au tot sprijinul lui și al comandanților lor : “Vă asigur că nu există prioritate mai mare pentru comandanții dumneavoastră și pentru echipa de conducere a ministerului ca aceea ca fiecare dintre cei care îşi iau astăzi rămas bun înainte de dislocarea în teatrul de operaţii să se întoarcă sănătoşi în ţară la cei dragi. Vă rog să transmiteți familiilor dumneavoastră mulțumirile noastre pentru înţelegerea şi pentru suportul moral acordat în perioada de pregătire a misiunii. Îi puteți încredința că vor avea tot sprijinul meu şi al echipei de conducere a ministerului pe timpul cât dumneavoastră vă veţi afla în teatrul de operaţii. Vă doresc mult succes, dragi militari, şi să vă întoarceţi cu bine acasă!”, a spus ministrul apărării, potrivit comunicatului scris de departamentul de comunicare al MAPN.

Comunicare doar pe facebook si pe site

Pe pagina sa de facebook ministrul Fifor vorbește în schimb de ceremonie de plecare și nu de întâlnire cu  militarii Batalionului 812, cum relata comunicatul MAPN. De asemenea ministrul vorbeste și despre istoria bogată a misiunilor în teatre de război a batalionului de la Bistrita: ”Am participat astăzi la ceremonia de plecare în Afganistan a Batalionului 812 Protecția Forței “Șoimii Carpaților”, Bistrița, un batalion cunoscut și respectat în Armata României, având o experiență solidă, cu două misiuni de menţinere a păcii în Angola, în 1996 și 1997, o misiune în teatrul de operaţii din Irak în anul 2004, şi trei dislocări în Afganistan, în anii 2002, 2006 şi 2010” .

În jur de 400 de militari vor participa la noua misiune în Afganistan, misiune care este programată din august 2018 până în februarie 2019: Potrivit MAPN.

Este prima misiune de la plecarea în Angola din 1996 încoace, când presei nu îi este permis accesul la ceremonia de plecare a militarilor Batalionului de la Bistrița într-o misiune într-un teatru de război.

Share.

About Author

Lasă un comentariu