Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Pesta porcină a provocat pagube enorme în sudul tării, iar trei focare sunt în apropierea județului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autoritățile sanitar-veterinare din Bistrița-Năsăud sunt în alertă în condițiile în care cel puțin trei  focare de pestă porcină africană sunt în apropierea județului, iar propagarea virusului, extrem de agresivă, în special în zona de sud a țării le-a luat  prin surprindere. Virusul, care a dus deja la uciderea a zeci de mii de porci, la închiderea unor mari crescătorii de suine și la pagube imense, pare de neoprit.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare  și Securittaea Alimentară (DSVSA) Ioan Bogolin a explicat pentru Bistrița Express că probabilitatea ca virusul să apare în județ este foarte mare: ”Din păcate PPA este apropiată de noi, până acum n-avem niciun indiciu să fie și la noi, însă probabilitatea să apară și în județ este foarte mare ”. El adaugă însă că, spre deosebire de zona de sud-est: Brăila, Galați, unde circulația virusului PPA este agresivă, în zona de Nord Vest,  cu 22 de focare focare în Sălaj, Satu-Mare și Bihor, boala evoluează deocamdată mai lent” chiar staționar”.

Potrivit unui comunicat DSVSA Bistrița-Năsăud în zona de Nord Vest au fost confirmate  focare în 5 gospodării în Satu Mare dar și 8 cazuri la mistreți, în Bihor boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 22 de focare, confirmate în Bihor sunt 17 cazuri raportate în gospodării și unul la mistreț, iar în Sălaj s-a înregistrat un caz la un mistreș împușcat.

Directorul DSVSA crede și că riscul de propagare mai mare a virusului către județ este dinspre Satu-Mare prin Maramureș. ” Noi am luat câteva măsuri ne-am întâlnit cu reprezentanții fondurilor de la vânătoare și în cadrul acestora s-au stabilit câteva am luat de măsuri, dar sunt și echipe de control cu toate structurile implicate pe circulația necontrolată a animalelor pe drumurile publice.

De altfel echipe mixte DSVSA-polițiști fac controale pe drumurile publice  și amendează transportul animalelor fără acte de proveniență, dar au intensificat controalele la crescători și procesatori

Vânătoare de mistreț intensificată

În aceasta perioadă vânătorii au liber la vânătoare de mistreți și se recoltează probe :” Ca principiu de acțiune in zonele  libere se intensifică vânătoarea de mistreț pentru a reduce potențialii vectori , iar acolo unde se confirmă, dacă se va întâmpla asta, se interzice vânătoarea De altfel de la începutul anului toți mistreții în județ sunt testati si pentru PPA.

 

”Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic” precizează comunicatul de presă al DSVSA.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu