Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un brand automobilistic sărbătorește 50 de ani în cetatea medievală a Bistriței. Au găsit și mașina care circulă de jumătate de secol in oras

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Automobil Clubul Român dar și mai mulți dealeri Skoda au pregătit pentru sâmbătă, 4 august  un eveniment automobilistic pe Pietonalul Bistriței dar și pe străzile orașului, dedicat împlinirii a  50 de ani de prezență  Skoda în oraș.

De fapt în centrul atenției e o Skoda 1000MB veche de 50 de ani(foto) proprietatea unui bistrițean, aflată în perfectă stare de funcționare. Proprietarul Skodei de jumătate de secol, Sorin Tisa, care va fi și premiat sâmbătă, va prezenta  actele  mașinii care atestă că aceasta a ieșit de pe porțile fabricii în 4 august 1968. Avea 8 ani când tatăl său a cumpărat mașina din Cluj de la reprezentanța Skoda, într-o vreme în care Daciile nici nu apăruseră încă pe șosele. Era exact anul în care acest model de Skoda a început să se fabrice în fabrica din Cehoslovacia.

Mașina ajunsă la Bistrița la 6 luni este chiar din primele loturi de mașini din acest model. Autoturismul ale cărui reparații au fost făcute din tată în fiu, fără a ajunge în service,  circulă acum doar ocazional, la parade și eventual ” la o ieșire la iarbă verde ”, după cum mărturisește proprietarul. Însă a fost folosită intens până acum 17 ani: ”Tatăl meu a circulat cu ea frecvent până în 2001 . Străbătea anual ţara pentru a merge în concedii la mare sau în orice altă parte. Până în ’89 când s-a pensionat o folosea ca şi maşină de serviciu şi circula cu ea frecvent în afara oraşului. Eu nu mai merg atât de mult, doar la parade şi câte o ieşire la iarbă verde” explică Sorin Tisa.

Interesant este că acest model de Skoda, 1000 MB a apărut exact acum 50 de ani, în martie 1968, ca succesor al unei Skoda Octavia, evident varianta veche. Era primul model care dispunea de tracțiune spate, motor amplasat în spate, suspensie independentă și caroserie autoportantă. Înaintea lansării ar fi fost supusă unor teste foarte dure făcute chiar în URSS, în Munții Caucaz.

Test drive și raliu

Manifestarea iubitorilor de Skoda are programate sâmbătă prezentare auto, test drive-uri cu noile modele apărute pe piață, prezentări oficiale, o paradă prin oraș, o tură de turism automobilistic pe traseul Bistrița-Băile Figa și de la ora 17,30 startul unei competiții Internațional Rally Classic organizată de automobil Clubul Român. Pe Pietonalul Bistriței vor fi prezente în 4 august de la ora 10,30 mașini aduse de dealerii Compexit Bistrița și Compexit Cluj dar și Skoda Transylvania Mureș(foto afiș).

Sursa foto: facebook Sorin Tisa

Share.

About Author

Lasă un comentariu