Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Liberalii și-au votat astăzi principiile bunei guvernări liberale, după ce au ascultat sfaturile președintelui Iohannis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PNL care a avut astăzi programat Consiliu Național a renunțat la modificările de statut care vizau schimbarea mai ușoară a președintilor de organizații de județene iar contestatarii lui Ludovic Orban n-au suflat o vorbă critică la adresa acestuia. Prezența președintelui Klaus Iohannis  la reuniunea acestora, o premieră în ultimii doi ani  și discursul acestuia a constituit de altfel și  momentul de vârf  al consiliului liberal, la care au participat în jur de 1200 de persoane.

Liberalii au adoptat totuși un document, un set de principii ale bunei guvernări liberale, care s-ar vrea în teorie  o bază pe care să se construiască viitorul programul de guvernare.

Despre documentul în 23 de puncte votat de participanții la consiliu Ludovic Orban le-a spus liberalilor că este doar un prim pas: ”Primul pas pe care îl facem în îndeplinirea viziunii de guvernare îl reprezintă acest document. E un document extrem de important, care arată cum vrem noi să guvernăm pe România, bazându-ne pe competenţă, profesionalism, pe echipe guvernamentale care au viziune, obiective pentru oameni. O guvernare bazată pe dialog cu cetăţeanul, bazată pe proces de legiferare. Fără legiferare de tip secundar, cu legi care să se dezbată zeci de ani de zile. Aceste principii reprezintă o garanţie în faţa cetăţeanului că noi vom guverna România în interesul general şi pentru a rezolva toate problemele cetăţenilor. Acest document este un punct de pornire în care comisiile de specialitate din fiecare judeţ poate să-şi aducă contribuţia”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, înaintea adoptării documentului.

Ce prevăd principiile bunei guvernări liberale

Echilibrul între puterile statului, intervenția minimală a statului în economie și în viața privată, limitarea ordonanțelor de urgență, alegeri anticipate atunci când puterea devine abuzivă, sunt câteva dintre principiile documentului adoptat:

“Autoritatea publică trebuie să fie sancţionată şi/sau amendată în acelaşi fel cu cetăţeanul atunci când nu-şi respectă obligaţiile sau întârzie în îndeplinirea lor”, susțin Principiile bunei guvernări liberale.

”Intervenţia statului trebuie limitată la sfera publică fără intruziuni abuzive în viaţa privată a cetăţeanului sau în economie. (…) Principalele puteri ale statului trebuie să funcţioneze în echilibru, în spirit de colaborare şi să se auto-limiteze la sfera proprie de competenţe. Trebuie prevenit şi blocat orice abuz al uneia dintre puterile statului în raport cu celelalte. Trebuie evitate derapajele de la democraţia liberală ce pot fi generate de excesele puterii executive, de tirania majorităţii parlamentare sau de intepretarea discreţionară a legilor” se precizează în document

Apoi nicio măsură legislativă sau administrativă nu poate fi promovată dacă nu produce efecte egale pentru  cetăţenii din toate categoriile sociale iar ”iniţiativele legislative care au parcurs o procedură normală de dezbatere şi adoptare trebuie să rămână neschimbate timp de mai mulţi ani şi să nu fie modificate cel puţin pe durata mandatului de guvernare în timpul căruia au fost adoptate”, precizează documentul.

Revine între principii prevederile privind interdicția candidaturilor pentru cei cu probleme penale sau conflict de interese, prevăzute și de alte documente ale liberalilor : ”Nu pot candida pentru ocuparea unei funcţii publice persoanele cu probleme penale, aflate în conflict de interese şi/sau în alte situaţii care le fac incompatibile cu funcţia respectivă”.

”Politica ajutoarelor de stat trebuie limitată exclusiv la situaţii economice şi sociale excepţional”, precizează documentul dar liberalii  promovează principiul alegerilor anticipate, ”atunci când guvernarea devine ilegitimă”. Aceştia mai spun că trebuie respectate ferm angajamentele luate de România ca stat membru al UE şi NATO şi parteneriatul strategic cu SUA” mai susține documentul care a fost citit în plen de secretarul general al PNL, deputatul bistrițean Robert Sighiartău

Ce le-a cerut Iohannis?

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor să fie uniţi și  să construiască un program solid de guvernare : ”Nu sunteţi singuri în societate. Este nevoie ca PNL să fie un partid puternic şi solid. Şi puteţi. Fiţi hotărâţi. Construiţi un program politic solid, serios. Fiţi uniţi, fiţi puternici şi spuneţi oamenilor ce vreţi cu România. Mergeţi între oameni. Spuneţi-le că aveţi soluţii pentru economia românească, pentru finanţele publice din România. Spuneţi oamenilor că ştiţi cum se face adevarată reformă administrativă, spuneţi oamenilor că pentru voi contează românii din Diaspora. Spuneţi oamenilor că pentru voi justiţia contează. Oamenii trebuie să creadă că justiţia este dreaptă, eficientă. Şi pentru asta să vă luptaţi. Şpuneţi oamenilor că ştiţi cum trebuie guvernată ţara. Şi cel mai important lucru, spuneţi-le oamenilor simplii, mergeţi tot timpul între oameni şi spuneţi-le. Nu aşteptaţi o campanie electorală: oamenii sunt afară, vă așteaptă” a mai spus președintele.

La Conferința județeană au participat și în jur de 30 de liberali din Bistrița-Năsăud printre care presedintele judetean Ioan Turc, presedinta organizatiei de femei, Diana Morar, primvicepreședintele Stelian Dolha, consilierii locali Sorin Hangan, presedinte la organizatia municipală Bistrița și Ioan Peteleu, presedintele de la tineret Florin Moldovan , Cristian Munthiu, Vasile Marc, Vasile Silași

sursa foto: pagina de facebook Diana Morar

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu