Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un deputat atrage atenția: există lege care subvenționează jumatate din factura de apă a celor fără posibilități. Trebuie doar să vrea primarul și CL-ul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul Cristina Iurișniți atrage atenția într-o postare pe facebook că a intrat în vigoare o lege care permite subvenționarea de către Consiliul Local  a cel puțin jumătate din factura lunară la apă și canalizare a persoanelor singure sau a familiilor cu venituri mici.

Există însă o condiție : trebuie să vrea primarul, pentru că dosarele le aprobă acesta în mod individual și în prealabil  Consiliul Local o hotărâre care să prevadă acordarea conform noii legi. ”La cerere, familiile sau persoanele singure cu venituri mici pot primi lunar, începând din 3 august, un ajutor din partea autorităților locale pentru plata serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, în limita a 75 litri de apă/persoană/zi.Totul prin Hotărâre de Consiliu Local, evident prin dispoziția primarului!” scrie deputatul USR care prezintă și temeiul legal: o lege inițiată de opoziția parlamentară: ”Măsurile privind acordarea unor ajutoare financiare pentru plata unor utilități pentru anumite categorii de persoane se regăsesc în Legea nr. 215/2018 privind modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare 241/2006.”
Legea 215 din 2018 prevede și care sunt grilele de venituri de la care se poate solicita subvenționarea facturii de apă și canalizare : ”Sumele necesare acordării acestor ajutoare bănești vor proveni de la bugetul local și vor acoperi cel puțin 50% din costul de furnizare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare. Limitele de venituri până la care se acordă ajutorul lunar pentru plata apei și canalizării sunt cele prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 este de 786 de lei, în timp ce pentru persoanele singure, limita venitului este de 1.082 de lei” precizează deputatul Cristina Iurișniți.

”Primarul Crețu ar trebui să facă cunoscute facilitățile”

Parlamentarul îi atrage atenția primarului Bistriței, Ovidiu Crețu că ar trebui să aducă la cunoștința concetățenilor săi aceste facilități oferite de lege și să le transpună în faptă:”Primarul Ovidiu Crețu ar trebui să facă cunoscute aceste facilități și să nu uite de asemenea că în unele cartiere ale Bistriței serviciile de alimentare cu apă și canalizare lipsesc cu desăvârșire, sau că in Piața Decebal, propusa spre modernizare in campanie, dar lăsată de izbeliște, infrastructura urbană de alimentare cu apă arată ca într-un sat departe de civilizație și uitat de lume!
Unde e Bistrița Europeană?” își încheie postarea parlamentarul USR de Bistrița-Năsăud.

Potrivit legii intrate în vigoare la începutul lunii august subvenționarea se acordă lunar, prin compensare bănească sub formă de ajutoare lunare și după adoptarea unui HCL primarul este cel care vizează personal dosarele pentru ajutoare. Citiți aici ce prevede Legea 215/2018: Legea 215/2018

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu