Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Cristina Iurișniți: Jandarmeria Română în loc să apere cetățenii, devine un scut al Puterii care e tot mai agresivă si autoritaristă

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul USR, Cristina Iurișniți comentează în termeni duri agresivitatea de care au dat dovadă forțele Jandarmeriei, vineri seara împotriva protestarilor din Piața Victoriei : ”  Coaliția devine tot mai toxică pentru românii anticorupție, pro-justiție și pro-europeni ! Jandarmeria Română în loc să apere cetățenii, devine un scut al Puterii care e tot mai agresivă si autoritaristă , de la “interzicerea” protestelor, a ,, accidentelor feroviare” ciudate pentru a încerca ” naiv” reducerea numărului protestatarilor, până la gazele lacrimogene și tunurile cu apă ! Intimidarea, autoritarismul și agresivitatea au devenit realități crude ale unui peisaj dramatic și trist” a comentat Cristina Iurișniți,
care a enuntat si cifrele represiunii de vineri seara: ”Peste 450 de intervenții pentru acordare asistenta medicală la fața locului (24 jandarmi), in urma cărora 65 de persoane au fost transportate la spital. Iată la ce ne-a adus lipsa de responsabilitate și supradoza de lașitate, dezinteres și de inacțiune!” a scris pe facebook deputatul USR.

 USR: 10 august o zi neagră pentru democrație

Uniunea Salvați România cere-într-un comunicat de presă- demisii ”după actele de barbarism ale jandarmilor care și-au pătat uniforma la ordinele unor politicieni corupți, gazându-i pe cetățenii pe care ar fi trebuit să-i protejeze”. În același comunicat de presă  USR cere demisia prefectului Capitalei Speranța Clișeru, care a dat ordinul de intervenție, precum și demisia șefului Jandarmeriei și a ministrului de Interne Carmen Dan: ”
“Este revoltător ce s-a întâmplat în Piața Victoriei. Ieri au fost două proteste, protestul unor huligani care nu au fost reținuți de jandarmerie și protestul celor 100.000 de români care au protestat pașnic până la final, când au fost alungați de intervenția agresivă a jandarmilor. Prin acțiunile agresive, jandarmeria a dat dovadă fie de incompetență, fie instituția a respectat niște ordine ilegale. Jandarmeria a depășit cu mult proporționalitatea intervenției, a fost o agresivitate gratuită pe care jandarmii au aplicat-o cetățenilor pașnici. Condamnăm gestul Jandarmeriei de a nu interveni în primele rânduri, asupra derbedeilor violenți și acțiunea inacceptabilă de a aplica gaze lacrimogene asupra a 100.000 de români, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR condamnă ordinul de intervenție al prefectului Capitalei Speranța Clișeru și cere să se facă publice toate ordinele date la protest și precizarea clară a armelor folosite: ” Ordinul de intervenție a fost unul iresponsabil având în vedere că în Piața Victoriei erau sute de copii, femei și bătrâni care au inhalat gazul toxic. Speranța Clișeru, fostul consilier al Gabrielei Firea și fost prefect al județului Ilfov, trebuie să-și dea demisia având în vedere că peste 400 de oameni au fost răniți din cauza ordinului său. ” USR cere și comisie parlamentară de anchetă, ” pentru a stabili dacă legea a fost respectată, deoarece printre protestatari au fost femei și copii, iar legea 550/2004, privind organizarea și funcționarea jandarmeriei, interzice folosirea gazelor lacrimogene împotriva acestora. Toți cei din piața Victoriei au fost prezenți acolo pentru că voiau să fie solidari cu diasporenii care veniseră acasă să ceară o Românie solidară cu Uniunea Europeană. Cetățenii au venit la un protest pașnic, nu la un război.”

Membri USR, printre victimele jandarmilor 

Printre victimele protestului se numără și membri USR , anunță comunicatul de presă: ”consilierul parlamentar Vlad Gheorghe a fost bătut de jandarmi, fiica senatorului Vlad Alexandrescu a leșinat din cauza gazelor inhalate, iar un alt membru USR a fost împușcat în picior. Membrii USR au ieșit la protest în calitate de simpli cetățeni, pentru a strânge semnături pentru Fără Penali în funcții publice și au terminat prin a fi gazați și bătuți”
USR îndeamnă pe toți cei care au fost victime ale abuzurilor jandarmilor să depună plângeri penale și va oferi asistență juridică tuturor celor care au nevoie.
”USR face un apel la calm și la non-violență pentru viitoarele proteste. Membrii USR vor fi din nou, sâmbătă, în Piața Victoriei să strângă semnături pentru campania Fără penali în politică”.

Sursa foto: privesc.eu

Share.

About Author

Lasă un comentariu