Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Filozoful Mihai Șora, replică fabuloasă la comentariile Noricăi Nicolai că unele imagini de la proteste ar fi trucate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Filozoful Mihai Șora a scris vineri  pe pagina de facebook că tocmai imaginile și miile de înregistrări făcute de participanții la protest sunt cele care nu permit falsificarea și deturnarea evenimentelor din Piața Victoriei, așa cum s-a întâmplat în 1990 cu Piața Universității. Chiar dacă nu i-a pomenit numele europarlamentarului Norica Nicolai, care a susținut ieri că o parte din imagini, în special cele în care jandarmii lovesc oameni cu mâinile ridicate  ar fi trucate, comentariile profesorului fac trimitere la aceasta dar și la toți cei care încearcă să distorsioneze faptele. Și spune că acum este imposibil să se mai repete scenariul de acum 28  de ani”Dragi prieteni, să facem acest mic exercițiu de imaginație: cum ar fi și ce ar spune astăzi comandanții, șefii, toți mai-marii dacă nu ar exista imagini? Ce tirade ar ține capii (răutăților) dacă n-ar putea fi contraziși chiar de înregistrări, de i m a g i n i?…

Ajunge să ne întoarcem cu gândul la anii ’90 (anii cu televiziunea unică și mincinoasă), pentru a înțelege cât le-a fost unora de ușor să falsifice istoria, s-o strâmbe, s-o sluțească. Atunci, în zilele acelea din iunie ’90, ca să vezi limpede prin norul de manipulări și tertipuri, ca să discerni – cu mintea ta – ce se întâmpla în Piața Universității, trebuia să fii acolo, alături de oamenii care protestau; să stai lângă ei, să-i asculți, să-i vezi cu ochii tăi, nu prin „obiectivul“ unei televiziuni aservite”

Filozoful spune și că nu există naivitate în legătură cu ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, există oameni liberi dar și oameni cumpărați cu funcții: ”Astăzi avem cu toții telefoane și aparate, imagini și zeci de filme care nu pot fi ascunse, nici falsificate ori distruse. Iată de ce nu cred că mai rămâne loc pentru naivitate”  și că ”Nimic, niciodată, nu te ajută să te lămurești mai bine și mai iute decât propria-ți descindere în arenă, la fața locului. Nimic nu este mai convingător decât experiența personală, nemediată și concretă. Atunci, în ’90, coborând în stradă, printre studenți, am înțeles ce se întâmpla; iar – după ce am înțeles – mi-am dat demisia de la Învățământ. Am plecat exact așa cum venisem: un om liber, care nu putea fi cu nimic constrâns, nici cumpărat sau prostit. Cei care au rămas în funcții, cei care, ulterior, și-au construit o carieră publică pe victimele de atunci au fost fie complici, fie naivi. 
Tertium non datur” a mai scris Mihai Șora

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu