Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Județul Bistrița-Năsăud este de ieri pe harta europeană a pestei porcine africane ca zonă cu risc maxim

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pe harta europeană a răspândirii peste porcine africane județul Bistrița-Năsăud este, oficial, de ieri, o zonă de risc maxim. Comisia Europeană a publicat ieri decizia adoptată în 27 august 2018 referitoare la modificarea anexelor cu zonele din Uniune contaminate cu pestă porcină africană (PPA), a așa numitor zone roșii, respectiv a celor cu risc maxim (zonele albastre). Pe lista celor cu risc maxim apar în dreptul României județul Bistrița-Năsăud, dar și județele Cluj, Brașov, Covasna, Harghita, parțial Hunedoara, Argeș și Alba, dar și Iași, Maramureș, Neamț sau Teleorman. La aceeasi categorie, a zonelor de risc maxim apar regiuni/județe din Letonia, Polonia, Lituania, Ungaria, Estonia și Republica Cehă.

La categoria zone roșii lista publicată de Comisia Europeană ieri include 18 zone din România: București, județele Constanța, Satu Mare, tulcea, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Sălaj, Vaslui și Vrancea.

Accesați aici decizia Comisiei Europene privind zonarea PPA: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32018D1205&qid=1535447998070&from=EN

Județul este de o lună sub risc maxim

Directorul DSVSA Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin a explicat pentru Bistrița Express că județul se află în categoria celor cu risc maxim la PPA cam de o lună de când a apărut cazul de îmbolnăvire la mistreț în județul Sălaj, însă că, probabil la nivelul Comisiei Europene a fost nevoie de mai mult timp pentru a actualiza toate informațiile. Județul cu cod albastru este practic o zonă cu restricții serioase la circulația și transportul animalelor domestice.

Dat fiind ritmul extrem de agresiv de contaminare cu PPA numai în ultima lună nu este exclus ca în următoarele zile virusul peste porcine africane să ajungă și în zonele albastre respectiv albe de pe harta României, cel mai afectat stat din Uniunea Europeană.

Sursa foto: g4 media.ro, Comisia Europeană

Share.

About Author

Lasă un comentariu