Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

După scandalul celor trei manuale unice pline de erori, deputatul Cristina Iurișniți îl întreabă pe ministru: ”Cine plătește paguba”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce Editura unică a Ministerului Educației și-a dat măsura competenței la prima serie de manuale pe care le-a tipărit, cu cel puțin trei de clasa a VI-a: cel de geografie, istorie și de biologie cu erori grosolane, deputatul USR Cristina Iurișniți a interpelat ministrul Educației încă din prima zi de sesiune parlamentară pentru a-i cere explicații. Deputatul care a atras atenția încă de când inițiativele manualului unic și al editurii didactice unice erau doar proiecte legislative că învățământul e dat înapoi cu cel puțin un sfert de secol dacă acestea vor deveni legi. Acum, după scandalul retipăririi manualului de geografie și după depistarea erorilor științifice în cel puțin alte două, Cristina Iurișniți întreabă cine va plăti: ”În ciuda tuturor erorilor din plan legislativ care au rămas neclarificate, Editura Didactică și Pedagogică a editat și tipărit manualele pentru noul an școlar 2017-2018. Conform informațiilor publice, dar și a comunicatelor Ministerului, manualul de geografie pentru clasa a VI-a, precum și cel de istorie conțin o serie de greșeli materiale de natură științifică. Având în vedere faptul că, răspunderea pentru aceste greșeli nu a fost asumată nici de Minister, dar nici de Editura Didactică, responsabilă direct de calitatea manualelor școlare, cine este răspunzător și cine va primi sancțiunile legale pentru incompetența managerială care a stat la baza procedurilor defectuoase de editare a manualelor?Mai mult decât atât, conform comunicatului Ministerului Educației, s-a solicitat Editurii Didactice și Pedagogice retipărirea manualelor de geografie, proces care va costa aproximativ 300000 de lei. Astfel, pentru iresponsabila gestionare a procesului de editare, cine va răspunde pentru risipa banilor publici alocați noii retipăriri?”.

Ce se întâmplă se descoperă erori științifice și n celelalte  manuale ?

În cuprinsul aceleiași interpelări către Valentin Popa, cel care a girat și susținut cele două proiecte care au fost inițiate de ex-ministrul Liviu Pop, deputatul Cristina Iurișniți întreabă : ” În situația ipotetică, dar care trebuie luată în considerare, a identificării și a altor erori materiale în celelalte manuale școlare și având în vedere că în câteva zile va începe noul an școlar, cum veți soluționa acele situații în așa fel încât elevii să nu fie obligați să învețe din cărți cu grave erori științifice? Totodată, considerați oportună introducerea în procedura de editare și tipărire a manualelor școlare a unei perioade mai îndelungate pentru evaluarea acestora, precum și o perioadă de testare a conținuturilor didactice la clasă (conform practicilor europene)?” întreabă deputatul USR, membru al Comisiei de Învățământ al Camerei Deputaților.

SOS manualul de biologie

Marți scandalului legat de retipărirea manualului de geografie, care n-a putut fi utilizat din cauza erorilor grosolane care înlocuiau nume de insule, de orașe românești, ignorau existența unor țări și încurcau capitale cu nume asemănător, dar și a depistării unor greșeli în lanț în manualul de istorie pentru clasa a 6-a i s-a adăugat cel de biologie, în care ficatul este plasat în locul inimii, iar lungime vaselor de sânge variază de la o pagină la alta. De altfel tot mai multe voci din presa centrală acuză managementul dezastruos al năsăudencei numită în fruntea Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Nistor, promovată fără nici-un fel de competențe în domeniu, grație relațiilor de prietenie cu Liviu Pop.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu