Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Judecător clujean: Acest referendum, chiar dacă va avea succes, nu va produce niciun efect juridic în România

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Judecătorul clujean Cristi Danileț spune într-o postare pe facebook că referendumul votat recent în Senat nu avea efecte juridice și că efectul lui, dacă va trece de vot, va fi mai degrabă unul moral. Magistratul explică și de ce: este vizat pentru modificare un articol din Constituție, 48, care se referă la căsătorie. Căsătorie care oricum potrivit Codului Civil nu se poate înfăptui în România decât între o femeie și un bărbat. Judecătorul remarcă și că după ce a ascultat dezbaterile din Parlament și a văzut reacția unor ONG-uri a ajuns la concluzia că în continuare se fac numeroase confuzii în legătură cu subiectul: ”Am văzut dezbaterile din Parlament (despre Big Bang, despre păcat, procreere etc). Am văzut reacția unor ONG-uri. Știu ce a spus CCR în decizia nr. 580/2016 cu privire la acest referendum. Eu încă cred că nu s-a înțeles despre ce este vorba. Așadar:
1. Acest referendum nu privește familia: el nu redefinește familia, așa cum titrează presa, ci precizează (nici măcar nu modifică) un cuvânt dintr-un alineat al unui articol din Constituție – este vorba de art. 48 alin. (1) – care se referă la CĂSĂTORIE. 
2. Constituția noastră, în actuala formulare, nu acordă dreptul de a se căsători persoanelor de același sex. Sub actuala Constituție – nemodificată, deci – termenul „căsătorie” nu se poate utiliza decât pentru uniunea oficială dintre un bărbat și o femeie.
3. Viața de familie este reglementată la un alt articol din Constituție – art. 26 alin. (1) – care nu este supus modificării. În baza acestuia și a reglementărilor interne și externe, FAMILIA este de mai multe feluri în România și pretutindeni: familia legitimă, concubinajul (indiferent de sexul partenerilor), familia monoparentală, familia adoptatoare, familia extinsă, familia substitutivă, familia separată etc. Așadar, familia nu are la bază doar căsătoria dar, evident, prin căsătorie se naște o familie” comentează Cristi Danileț.

Acesta remarcă și că  efectele vor doar strict morale dacă referendumul are succes,”ori legile nu se ocupă cu asta”, comentează judecătorul Acest referendum, dacă va avea succes, nu va produce niciun efect juridic în România. Efectul este cel mult de natură morală, dar nu cu asta trebuie să se ocupe legile. Iar concluzia finală este pe măsură: ” Referendumul este despre căsătorie, însă nu va elimina dreptul gay-ilor de a se căsători, care oricum nici nu există în România”.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Felicitari domnule judecator. Macar acuma sa inteleaga lumea ca FAMILIA este una si CASATORIA este alta . Nu amestecam lucrurile dupa cum vor niste preoti ori pastori de biserici protestante sau neoprotestante, fara cultura si educatie juridica !

Lasă un comentariu