Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Protest cu pancarte al unor tineri greco-catolici la dezvelirea bustului din Milaș al cardinalului Iuliu Hossu. Ce i-a supărat?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dezvelirea celui de-al doilea bust din județ a cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, care a avut loc marți în comuna natală a acestuia, Milaș, a ieșit din tiparul obișnuit al unor asemenea manifestări. Și nu pentru că au oficiat alături doi înalți ierarhi ai Bisericilor Ortodoxă și Greco-catolică, mitropolitul Andrei Andrecuț și episcopul Florentin Crihălmeanu, ci pentru că dincolo de discursuri oficiale și momentele emoționante ale evocării personalității copleșitoare a celui care a citit actul Unirii de la Alba-Iulia, un grup de tineri a simțit nevoia să-și transmită mut, prin pancarte ridicate deasupra capului, protestul lor.

”Mândri că suntem greco-catolici” au afișat tinerii sau ”Biserica Greco-catolică unită cu Roma”, dar printre pancarte cu mesaje care lăsau să se întrevadă protestul s-au strecurat și altele mult mai dure precum ” Mincinoșii” sau chiar ” Andrecuț nu uita, Hossu nu e treaba ta”. Practic tinerii au simțit nevoia să-și arate frustrarea față de ceea ce cred că ar fi o confiscare de către Biserica Ortodoxă a martirului credinței greco-catolice, cum este receptat cardinalul, care n-a vrut cu niciun preț să renunțe la credința sa, în favoarea celei oficiale, chiar dacă a plătit cu libertatea.

Există și o petiție online despre evenimentul de la Milaș

 

Protestul mut de la Milaș nu este o surpriză, iar frustrarea unor enoriași greco-catolici față de o așa-numită campanie de confiscare a cardinalului de către mai marii Bisericii Ortodoxe este exprimată într-o petiție online publicată în 5 septembrie pe un site de petiții și care a strâns sute de semnături. În cadrul ei semnatarii cer oficialilor Bisericii Greco Catolice să ia atitudine:”În prezent, se încearcă din nou „convertirea” cardinalului Iuliu Hossu la ortodoxie. Trebuie reafirmat un lucru clar: noi suntem ortodocși în comuniune cu Episcopul Romei, care stă pe scaunul lui Petru, așezat de Isus cap al UNICEI Biserici întemeiată pe pământ pentru mântuirea oamenilor. ..Dacă pe IPS Dr. Iuliu Hossu nu au reușit să îl treacă la BOR nici oferindu-i scaunul de mitropolit al Moldovei, nu credem că vor reuși să îl convingă nici acum. Prin urmare, în condițiile acestui „război” de imagine, mai mult decât nedrept și rău intenționat, intensificat în mod evident în cursul acestui an în care celebrăm Centenarul Marii Uniri, considerăm că se impune să solicităm la modul imperativ o luare de poziție oficială a ierarhilor noștri în această chestiune, pentru a demara o campanie coerentă de sensibilizare publică și de implicare în acțiunile comemorative ale Centenarului, pentru a furniza opiniei publice informații vitale care să prezinte adevărul istoric referitor la biografia marilor noștri înaintași și la meritele BRU în formularea și materializarea idealului național.”

 

Autorii petiției care s-au și semnat la final atrag atenția și asupra evenimentului din Milaș și-și exprimă temerea ca nu cumva doar un ierarh BOR să țină slujba de pomenire al celui care i-a replicat lui Petru Groza atunci când a fost invitat să treacă la ortodoxism: ”credința noastră e viața noastră”: ”Acțiunea ce se pregătește la Milaș nu poate păta memoria unui mucenic al BRU și a unui erou al întregului neam românesc. Știm cum a plecat cu brâul rupt în parlamentul de la Budapesta și a protestat purtând pe față scuipatul dușmanilor românilor, știm că a trăit o viață eroică și a murit martir, știm că a refuzat regelui orice funcție sau onoare pentru lupta personală sau pentru contribuția adusă la Unire, știm că a refuzat funcții oferite de patriarhul Iustinian și știm că a refuzat trecerea la ortodoxie, iar pentru acest lucru a fost martirizat. Prin urmare, dacă acest eveniment va avea loc în forma propusă, adică sfințirea bustului de către un ierarh BOR sub oblăduirea politicienilor zilei și a clubului Rotary, aceasta ar fi o a doua ucidere a episcopului martir și o denigrare flagrantă a BRU, promovând minciuna și falsitatea. Solicităm ca acest bust să fie sfințit de un ierarh greco-catolic și să fie specificat pe inscripție: Iuliu Hossu, episcop greco-catolic martirizat în regimul comunist pentru credință și neam. Oricine poate să îl omagieze, recunoscându-i meritele, dar cu decența de a nu deturna adevărul pentru interese meschine politice sau de altă natură, cu scopul de a perverti conștiința oamenilor de bună credință” mai scriu autorii petiției între care s-au semnat Teresia Tătaru-Bolchiș, Valer Filip, Daniel Claudiu Sîrb, Valeriu Domuța, Carmen Moldovan, Ioan Sigarteu, Maria Hodiș.

Chiar dacă pe frontispiciul bustului sta scris simplu”cardinal Iuliu Hossu” și nu ceea ce au cerut autorii petiției, la dezvelirea bustului cardinalului  de la Milaș au slujit atât capul Bisericii Ortodoxe din Transilvania, IPS Andrei Andrecuț, cât și cel al Bisericii Greco-catolice, PS Florentin Crihălmeanu. De altfel episcopul Crihălmeanu a oficiat singur, în urmă cu două săptămâni slujba de dezvelire al unui alt bust al cardinalului Iuliu Hossu, la Sângeorz-Băi.

Ceremonia de la Milaș a fost prefațată marți dimineața de un colocviu la Biblioteca Județeană în memoria episcopului Hossu, devenit cardinal cu un an înainte de moartea acestuia într-o ceremonie de taină a Vaticanului, tocmai pentru a nu-i face viața în domiciliu-forțat și mai problematică.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu