Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Guvernul a fixat întrebarea de la referendum: nu suflă o vorbă despre redefinirea căsătoriei sau a familiei tradiționale

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, este întrebarea la care participanții la referendumul din 6 și 7 octombrie vor trebuie să răspundă cu „da” sau „nu”, a hotărât astăzi Guvernul României.

Chestionat dacă întrebarea, formulată atât de ambiguu nu ar putea să-i inducă în eroare pe participanții la referendum mai puțini avizați, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barb  a evitat să se pronunțe. La insistențele jurnaliștilor prezenți la briefingul de după ședința de Guvern Barbu a comentat doar că este convins, că, cu ajutorul presei ”vom reuși să ajungem la toți cetățenii cu informațiile necesare”

Conținutul și forma buletinului de vot pentru referendum, datele și programul de desfășurare, organizarea propriu-zisă și alte chestiuni tehnice au fost stabilite marți în ședință de Guvernul Dăncilă, după ce luni oaltă ședință de guvern a fost amânată. Actele normative pentru referendum au fost adoptate-fără precedent până acum- cu nici trei săptămâni înaintea votului propriu-zis.

Fac economie la materiale

Și pentru că organizarea e pe repede înainte Executivul a decis să folosească aceleași dimensiuni pentru buletinul de vot ca la alte referendumuri, iar toată infrastructura folosită la alte runde electorale să fie scoasă de la recuzită și refolosită. Acolo unde nu mai există materiale instituțiile prefectului aprobă achiziția materialelor ” în limita sumelor disponibile”. Regia Monitorului Oficial e obligată să dea bun de tipar machetei buletinului de vot în doar 48 de ore, iar Regia Autonomă „Monetăria Statului” va pregăti de urgență ștampilele, în timp ce de confecţionarea timbrelor autocolante se va ocupa Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – S.A.

 Un referendum de 163,712 milioane de lei.
La referendumul național, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menționate.
Totodată, se creează cadrul legal prin care referendumul național privind revizuirea Constituției să se poată organiza în același timp cu referendumul cu privire la o problemă de interes local, astfel încât organizarea de către autorităţile administrației publice locale a unui referendum local să nu afecteze buna desfășurare a referendumului național.” se precizează în hotărârea de guvern adoptat astăzi.

Pentru ca referendumul pentru revizuirea Constituției în sensul modificării articolului referitor la căsatorie să fie valid este nevoie de o prezență la vot de cel puțin 30 % din populație, iar din cei prezenți jumătate plus unu trebuie sa fi răspuns ”Da”.

 

 

Sursă foto: protecuci.ro

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu