Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O ordonanță reclamată de UDMR i-a venit de hac ministrului educației. Valentin Popa și-a dat astăzi demisia

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministrul Educației, Valentin Popa a demisionat astăzi din funcție, după ce UDMR a anunțat retragerea sprijinului pentru coaliția la putere din pricina unei ordonanțe semnate. Practic UDMR a protestat după ce înainte de începerea anului școlar Popa a semnat o ordonanță care interzicea predarea limbii române de catre invățătorul de la casă în cazul claselor cu predare în limba maternă și a impus predarea acestei discipline de un profesor de limba română. după ce ministrul educației a refuzat să anuleze ordonanța UDMR a anunțat retragerea susținerii pentru coaliție. moment în care Liviu Dragnea a dat dreptate UDMR-ului în problema ordonanței.

De altfel Valentin Popa a anunțat plecarea din funcție abia după o discuție purtată astăzi de liderul PSD Liviu Dragnea. După ce anunțul demisiei a fost făcut public au venit și comentariile lui Popa: ” Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de abrogare a punctului 16 din Ordonanță, ca orele de Română la clasele cu predare în limbile minorităților naționale să fie desfășurate în limbile minorităților, de profesori de specialitate. UDMR dorește revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susținute în afara normei de bază și plătite suplimentar de către învățătorii de la clase care predau în limbile minorităților și care astfel primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunțat-o pe doamna premier că demisionez”,  au fost explicațiile acestuia pentru un post de televiziune.

”Limba romană nu e de negociat”

Ministrul demisionar a remis un comunicat de presă în care a scris că solicitarea UDMR a a avut un scop politic și că ”limba română nu poate fi negociată” dar și că e inadmisibil de scăzut nivelul cunoasterii limbii statului român în unele școli cu predare în limba maghiară: ” Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă” a mai spus ministrul demisionar al educației.

Valentin Popa, care a devenit ministru al educației la începutul acestui an s-a remarcat în scurta sa perioadă de membru al Guvernului prin numeroase dezacorduri, folosirea improprie a unor cuvinte, iar numele său este legat de scandalul manualelor pentru clasa a 6-a tipărite cu greșeli grosolane și de eșecul general al Editurii Didactice și Pedagogice, devenită prin lege editura unică a manualelor, de a gestiona situația.

Share.

About Author

Lasă un comentariu