Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

SOS peștii din lacul Colibița: ”e o prostie sa crezi ca exemplarele unice din lac vor supraviețui în ochiul de apa lăsat de autorități după golire”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Reprezentanții Partidului Verzilor Bistrița-Năsăud au atras atenția că programul de golire a Lacului de la Colibița pentru lucrări de modernizare a  barajului, anunțată recent de ministrul Ioan Deneș scapă cu totul din vedere protejarea  biodiversității speciilor pe care le adăpostește. Cristian Țetcu președintele verzilor spune că lacul adăpostește specii de pește cu un cod genetic unic și că această adevarată comoară pentru biodiversitate se va risipi dacă măsurile anunțate de ministrul care este și senator de Bistrița-Năsăud s-ar pune în practică.   ”Am auzit o declarație total neinspirată a domnului ministru Deneș, care a spus ca peștii din Lacul Colibița, care are o întindere suficient de mare încât să fie numita marea de la munte- viețuitoarele respective vor mai rămâne să trăiască într-un ochi de 20 de metri pătrați, unde se vor călări unele peste altele, se vor canibaliza sau se vor bracona sub paza și protectia Apelor Române. Acest proiect nu are nicio componentă de protejare a resurselor de biodiversitate existente  ” este opinia lui Cristian Țetcu, cel care a derulat mai multe proiecte de protejare și curățare a apelor, printre și proiectul ” Kilometrul Albastru”.

Domnul Deneș să ne spună dacă are de gând să mărească ochiul de apă sau ia alte măsuri

Țetcu spune că a întrebat la rândul său reprezentanți ai titularului de proiect, dacă există măsuri de protejare a faunei și răspunsul ar fi fost deconcertant ” Lacul Colibița avem bogății inestimabile, avem reproducători cu cod genetic unic, pe care jud Bistrița Năsăud le va pierde pentru că nu a luat în calcul în niciun fel gestionarea acestei resurse inestimabile. Pentru că în momentul în care acești păstrăvi, acești pești ajung în tigaia lui x sau y, atunci acest cod genetic dispare. L-am întrebat pe titularul acestui proiect de ce nu a luat măsuri pentru prezervarea acestei bogății au spus ca nu e treaba lor. Acest ”nu e treaba lor” nu înseamnă că nu e treaba noastră și tragem un semnal de alarmă la cel mai înalt nivel, sper sa audă ministrul Apelor și Pădurilor, dacă va mai fi în funcție după remaniere, domnul Deneș, și să ne spună dacă are de gând să mărească ochiul ala de apă de la 20 de metri pătrați la altă suprafață sau poate vrea să instituie o stare de prohibiție totală pe 2-3 sau 5 ani de zile până acest lac își revine sau dorește sa investească niște bani pentru a reloca acești pești unde dorește domnia sa, pentru că vorbim de o resursă inestimabilă pentru România: acești pești din acest lac sunt o avuție neprețuită pentru România și ar trebui să se găsească soluții. Mai bine tăcea ministrul respectiv”. 

Verzii au criticat și amenajarea Răului Bistrița

Cristian Țetcu a fost critic și în privința celui de-al doilea proiect anunțat săptămânile trecute de ministrul Ioan Deneș, e vorba de proiectul de amenajare și modernizare a râului Bistrița, despre care spune că se face fără niciun fel de armonizare cu un alt proiect de amenajare a malurilor aceluiași rău, pe care il va derula municipalitatea: ” In ceea ce privește râul Bistrița, chiar și pe vremea de dinainte de 1989 amenajarea era mai prietenoasa decât natura, decât o fac acum când vorbim de betoane. Nu știu de ce reprezentanții  unităților administrativ teritoriale de pe marginea acestui râu sunt atât de nepăsători. Fac referire bineînțeles la Primăria Bistrița, care  nu schițează niciun interes. Nu încearcă să lege cele două proiecte: cel de la Apele Române și proiectul de amenajare și modernizare a râului Bistrița. ” a mai comentat liderul verzilor.

Ștefan Ambruș, un alt fruntaș al verzilor a comentat și el atitudinea față de acest proiect: ”am tot încercat sa-mi explic dezinteresul fata de fauna si mediul din aceste locații: orice activitate care nu este legata de amenajare prespune costuri suplimentare pentru aceste firme, costuri de prezervare a mediului, costuri care le retează din profit. Ori atitudinea de astăzi este: baza este profitul. Ori pentru profit unii sacrifică totul: inclusiv mediul. Dacă vrem să explicăm de ce se întâmplă ce se întâmplă azi nu înseamnă neapărat că cineva e rău intenționat , însă mediul în care trăim, și care ne obligă să maximizăm profitul, ne determină  și la activități care până la urmă ne fac rău”

Share.

About Author

Lasă un comentariu