Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Elevii de 18 ani își păstrează asigurarea de sănătate și după majorat, însă e posibil sa aibă nevoie de un drum pe la CJAS. Ce precizări face Casa asigurarilor BN

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce pe rețelele de socializare au apărut speculații că odată cu majoratul, elevii și-ar pierde calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate,  CJAS Bistrița-Năsăud  face în această seară precizări pe pagina sa de facebook referitor la situația elevilor care au împlinit 18 ani și a studenților. Conducerea Casei de Sănătate precizează ca tinerii  de 18 ani nu-și pierd calitatea de asigurat, însă că legislația în vigoare pretinde ca celor care au împlinit vârsta majoratului școlile să le confirme calitatea de elevi. Iar situația este transmisă Casei de Inspectoratele Școlare:”CNAS a incheiat cu Ministerul Educatiei Nationale un protocol de colaborare prin care inspectoratele școlare transmit baza de date cu elevii care urmează cursurile unităților de învatamant preuniversitare. în baza cărora se inregistreaza ca asigurati elevii care au implinit varsta de 18 ani si sunt elevi”.

CJAS admite că este posibil ca unii elevi să rămână în afara sistemului asigurărilor până ajung bazele de date de la ISJ, situație în care elevii cu probleme medicală aflați în această situație sunt invitați să se adreseze casei de asigurări cu o adeverință de elev pentru a fi preluați din nou în sistemul informatic: ”Bazele de date nu sunt înca finalizate și transmise catre CNAS pentru a fi preluate in Registrul asiguraților, astfel încât, este posibil ca în acest moment elevii care au implinit 18 ani in anul 2018 (in mod special pe parcursul vacantei de vara), să figureze în sistemul informatic ca neasigurati.
Pana la transmiterea bazelor de date actualizate de catre Inspectoratele scolare, rugam elevii care au implinit 18 ani si au nevoie de servicii medicale dar figureaza in sistemul informatic ca neasigurati,sa solicite institutiilor de invațămant pe care le frecventeaza o adeverinta privind calitatea de elev in anul scolar 2018-2019 si sa o depuna la CAS Bistrita-Nasaud in vederea inregistrarii ca asigurat”. Elevii de 18 ani își păstrează calitatea de asigurat încă 3 luni după terminarea clasei a XII-a.

Studentii merg la CJAS cu adeverința de la facultate

Studenții vor beneficia de asigurare până la 26 de ani doar dacă ajung cu adeverința de student la Casa Asigurărilor de Sănătate pentru înscriere. Și acesta pentru că MEN nu a încheiat cu CNAS un protocol ca și în cazul elevilor”Întrucat CNAS nu a finalizat protocolul de colaborare cu MEN cu privire la transmiterea bazelor de date de catre institutiile de invatamant universitare si postuniversitare pentru tinerii care au implinit 18 ani si sunt studenti ,masteranzi sau doctoranzi, înregistrarea acestora in sistemul informatic ca asigurati se face in baza adeverintei eliberata de institutia de invatamant pe care o frecventeaza sau a carnetului de student vizat pentru anul universitar 2018-2019 si a documentului de identitate” precizează comunicatul CJAS BN.

Studenții care urmează cursuri în alte țări, inclusiv UE, nu mai sunt asigurați în România și vor trebui să se asigure medical în țările unde urmează studiile. CJAS atrage atenția că pentru acești studenți nu se va elibera nici cardul european de sănătate. Cardul îl pot obține însă de la asiguratorii lor din țările unde fac studii și va fi valabil pentru perioada vacanțelor în România.

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu