Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Europarlamentar spaniol, serie de întrebari dure către Viorica Dăncilă: ” doamnă de ce nu vreți să vă ascultați poporul, Ce interese colcăie în spatele guvernului dvs?”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Premierul Viorica Dăncilă a avut astăzi parte de critici foarte acide la audierea ei din Parlamentul European, după ce a adoptat un ton și un discurs considerat extrem de agresiv. Un europarlamentar spaniol a întrebat-o de ce ignoră cererile poporului român care cer doar integritate și tra: ”Românii s-au luptat pentru democraţie, sunt un popor decent şi curajos. Îi ignoraţi, doamnă, de ce nu vreţi să vă ascultaţi poporul? Ce interese ascunse colcăie în spatele Guvernului dumneavoastră? Acest Parlament vrea să ştie aceste lucruri. Ascultaţi-vă poporul, românii vor doar transparenţă şi integritate”, a abordat-o astăzi în plenul Parlamentului European Esteban González Pons, europarlamentar spaniol din grupul PPE.

Acesta a accentuat că Parlamentul European nu este o instanță, replică la discursul premierului care a afirmat că nu a ajuns în plenul PE ca să dea socoteală, însă i-a atras atenția că statul de drept și independența justiției din România sunt probleme care afectează direct țările europene:”‘Nu suntem aici pentru a fi o instanţă judecătorească, nu acesta este rolul Parlamentului European şi niciodată nu trebuie să fie, în niciun caz. Suntem aici pentru a discuta probleme care ne afectează pe toţi, indiferent de unde venim, iar independenţa sistemului judiciar şi statul de drept sunt astfel de probleme”, a spus Pons, care a remarcat că atunci când România a intrat în UE judecătorii români au devenit judecători europeni și că Europa nu înseamnă doar o piață comună: ‘‘Atunci când (România) a aderat la UE în 2007, judecătorii români au devenit şi judecători europeni, ceea ce înseamnă că ei trebuie să apere nu doar legea română, dar şi legea europeană, iar noi trebuie să le apărăm (pe amândouă). Europa nu este doar o piaţă comună, ci şi o comunitate de valori comune şi când ţările noastre au semnat tratatele, am semnat şi pentru toate valorile comune. Aşadar, nu este vorba de o problemă Est-Vest, ci este o problemă europeană”, a continuat eurodeputatul spaniol din PPE.

Pons i-a spus că nu înțelege represiunea împotriva propriului popor din 10 august

De aceea, nu înţelegem reacţia extremă a guvernului dumneavoastră în acea tragică zi de 10 august, când mii de români veniţi din diaspora au încercat doar să-şi facă vocile auzite. Iată de ce nu înţelegem nici tăcerea şi complicitatea celor preocupaţi de democraţie şi statul de drept în unele ţări, dar nu şi în altele. Desigur, puteţi ignora criticile noastre, dar nu trebuie să ignoraţi niciodată vocea propriului popor. (…) Spuneți-mi de ce nu vreţi să ascultaţi poporul? Ce interese se ascund în spatele acţiunilor guvernului dumneavoastră? Spuneti-mi, de ce vă este teamă?’ Ascultăți vocea poporului dvs. Dar cu tot respectul, acest parlament va rămâne de partea poporului român nobil şi mândru. Nu avem altă opţiune, trebuie să înţelegeţi”, a încheiat eurodeputatul PPE.

Europarlamentarul conservator spaniol nu a fost deloc o voce izolată. Pe lângă poziția fermă a primvicepreședintelui  Comisiei Europene, Franz Timmerman reiterată și astăzi la pachet cu avertismente serioase la adresa Guvernului Român criticile au curs din toate părțile. Ska Keller reprezentanta Verzilor Europeni a subliniat aceeaşi idee: ”

”România are o tradiţie îndelungă şi mândră pentru libertate. A dat jos o dictatură după 42 de ani. România a făcut-o, deşi a fost greu. Democraţia s-a dezvoltat, a intrat în UE, iar ce se întâmplă acum este cu atât mai îngrijorător. Guvernul vostru va permite oamenilor condamnaţi să fure bani. Legalizaţi, de fapt, corupţia. Banii sunt luaţi de la oameni şi merg în buzunarele altora. Românilor le pasă, pentru că au ieşit în stradă”, a spus Ska Keller.

”România are doua probleme: coruptia si serviciile secrete, un stat in stat. Ambele probleme trebuie combatute
– Vad, doamna prim-ministru, o reactie nepotrivita la aceasta situatie. Pot sa va dau un sfat: nu mergeti pe calea proasta si nu urmati exemplele Ungariei si Poloniei” a subliniat liderul ALDE , Guy Verhofstadt.

Share.

About Author

Lasă un comentariu