Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Lecție de istorie a comunismului pentru uzul adolescenților la ”Andrei Mureșanu” predată de voluntarii care-au scos broșura ”partidul te vrea tuns”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Înghesuiți într-una din sălile  de la Colegiul Andrei Mureșanu adolescenți cam din două clase, cu câțiva profesori răsfirați printre ei, au avut parte marți de o altfel de oră: una, neconvențională, de istorie a comunismului românesc predată de un asistent universitar de la informatică și o corporatistă. Cei doi, Diana Filimon și Cristian Cucu sunt voluntarii unei asociații, Forum Apulum din Alba Iulia  care n-are mai mult de un an și jumătate de existență, dar a devenit deja cunoscută pentru  dezbaterile cu tinerii din toată țara despre istoria comunismului românesc și pentru modul în care ajung să destrame miturile legate de acesta, sădite inclusiv în mințile copiilor

La Bistrița i-a adus, după multe insistențe, nu un profesor de istorie, sau măcar unul de educație civică, ci o profesoară de engleză, Venera Roth Gross. A insistat mult, pentru că programul itinerant de predare în școli la cererea profesorilor, făcut exclusiv din resurse proprii și crowdfounding de cei de la Apulum se terminase iar până la un altul era nevoie  de ceva timp  de așteptat și eviden de resurse.  Cei doi voluntari au cedat până la urmă  insistențelor profesoarei și și-au făcut o fereastră în programul de la job, au sacrificat o zi și au venit la Bistrița pentru lecția de istorie a comunismului românesc.

Lecția  aceea  numită ca peste tot în țară cu un titlu-cârlig, să prindă la adolescenți, ”Partidul te vrea tuns”: cu broșuri neconvenționale, dezbateri și  un film cu vox-uri cu oameni aleși la întâmplare, chestionați  ce cred despre perioada comunistă și evident, răspunsurile:  de la forme light-nostalgice până la unele suprarealiste.

Se luptă cu ”era mai bine înainte”

Profesoara Venera Roth-Gross explică de ce a insistat atât cu lecția: a ajuns la concluzia că ceva trebuie să facă, după ce  din discuțiile cu adolescenții a realizat câte nostalgii și păreri profund deformate despre comunism au unii copii care s-au născut la 15 ani după căderea regimului. Și că aceleași păreri le aude câteodată în sala profesorală sau printre părinții acestor copii împreună cu oftatul binecunoscut: ”era mai bine înainte”.

 

Aceeași replică dezarmantă e unul din motoarele care i-au determinat pe Diana Filimon, Cristian Cucu și ceilalți voluntari din Forum Apulum să scoată ghidul ilustrat de artiști consacrați și să țină lecțiile. ”Unii părinți le transmit copiilor că nu era atâta stres atunci( nn. în vremea comuniștilor ), măcar ştiai că ai un serviciu, că poate prea multă informaţie strică pentru că nu ştii ce să faci cu ea. Am găsit câţiva elevi care gândesc astfel şi asta ne-a speriat foarte tare. Cum poţi ca un copil de 15 ani, născut după anii 2000, să fii nostalgic după o perioadă care e complet împotriva principiilor de acum? Dacă ai lua un tânăr de acum şi l-ai teleporta în perioada de atunci, n-ar înţelege nimic din ceea ce se întâmplă.  Atunci ne-am gândit să facem o discuţie cu tinerii, dar într-un mod mai relaxat. Am intitulat-o „Partidul te vrea tuns” a explicat Diana Filimon.

La lecția de la Bistrița actorii sunt alții dar răspunsurile sunt la fel de dezarmante ca și în alte părți. Poate doar mai light. O adolescentă spune că știe despre comunism că era o perioadă în care nu se găsea mai nimic în magazine, și că se trăia greu însă că vina nu i-ar fi aparținut neapărat lui Ceaușescu pentru că ” acesta nu știa” . Sau altul care știa că atunci toată lumea avea o slujbă ori o casă. Rând pe rând laitmotivul slujbei obligatorii, căreia nu i te puteai împotrivi și care te transforma într-o mână de lucru ieftină și ineficientă nu mai e atât de atractiv, așa cum nu mai e nici casa în care îngheți de frig și în care atunci când ai mai multe teme ajungi sa le faci la luminare, nu mai par deloc atractive. Nici lipsa libertății de mișcare, de expresie și nici izolarea care nu-ți permite să afli cum e viața dincolo, ce filme apar și cum se îmbracă cei de dincolo de cortina de fier  nu li se mai pare deloc fanny. Iar povestea bunicului unuia dintre voluntari, care din elev ca și ei a ajuns să fie smuls din sala de clasă și trimis în pușcărie pentru câțiva ani pentru că a îndrăznit să comenteze că în anul examenului final, comuniștii modificasera masiv continutul disciplinelor , i-a oripilat.

Se tem de cei care ar putea canaliza aceste frustrări

M-am gândit că trebuie să găsim o metodă de a-i implica şi de a-i face mai conştienţi de zona asta de educaţie civică şi de gândire critică mai ales, doar că trebuia să găsim metode noi de ajunge la ei. Problema e că adulţii vorbesc pe limbajul lor, tinerii pe al lor şi nimeni nu comunică. Te aştepţi ca ei să ajungă maturi şi să se comporte cum vrei tu, dar asta nu se întâmplă. Ne imaginam, mai în glumă mai în serios că dacă facem asta acum la 50 de ani nu va mai trebui să fim noi în stradă pentru a schimba ţara, ci asta se va face prin implicare, vot, atitudine civică” spune Diana Filimon.

Și se teme că dacă nu vor continua ei și alții asemenea să demonteze rând pe rând aceste mituri se vor găsi alții să canalizeze cumva aceste frustrări, să profite de acestea.”  Discuţia despre comunism este surprinzător de actuală pentru că găsim astfel de rămăşiţe în multe locuri. Când căutam informaţii pentru ghid am găsit pagini de Facebook cu zeci de mii de „Like”-uri care postau clipuri cu construirea barajelor din România şi a fabricilor, iar miile de comentarii de acolo sunt înfiorătoare. Lumea laudă perioada comunistă pentru că „atunci se făcea, iar acum nu suntem în stare să construim autostrăzi”, cred că e o reacţie organică acolo, nu ştie nimeni unde va duce, poate nu va profita nimeni de ea şi se va risipi, dar e un pericol şi un risc pe care nu cred că ni-l putem asuma aşa uşor” explică într-un interviu pentru Adevărul președinta asociației Apulum.

Share.

About Author

Lasă un comentariu