Ministerul Finanțelor (MF) intenționeze să transfere până în 1 noiembrie societățile mijlocii înapoi la structurile județene ale ANAF, după ce de doi ani acestea au fost gestionate de administrațiile regionale. Un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de MF pe această temă a fost pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului și este justificat printr-o lege adoptată deja care prevedea acest transfer.
Termenul inițial de aplicare a măsurii a fost amânat de mai multe ori, iar acum Minsiterul Finanțelor și ANAF trebuie să pună în practică transferul până la 1 noiembrie anul acesta. După intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern, ANAF trebuie să vină în 30 de zile cu un ordin privind structura organizatorică. Este motivul pentru care sindicatele din Finanțe susțin că ANAF-ul nu este pregătit să facă această mutare din punct de vedere al personalului și cer o amânare a termenului de aplicare până anul viitor.
La ANAF Bistrița-Năsăud ar urma să revină în administrare 159 de companii considerate mijlocii, și care au fost transferate către structura regională ANAF Cluj în 2016. Printre acestea se numără AgroArdeal, Carmolact Monor, Alex Dora, Aquabis, Betak, Cafebar Select, Consult Imobil, Creativ Grup, , Filadelfia, Dynamic Tools, Electroursa, Elcom Cablaje, Electroplast, Dimex 2000 Company, Transmixt.
În total, potrivit site-ului ANAF Cluj structura regională administrează 1964 de societăți comerciale din mai multe județe din nord-vestul țării. Transferul administrării către ANAF Cluj a nemulțumit companiile mijlociu care au invocat în 2016 costurile suplimentare generate de această măsură.
Proiectul Ministerului Finanțelor prevede trecerea contribuabililor mijlocii de la administrațiile regionale ale ANAF la cele județene, vămile ar urma să rămână la administrațiile regionale, iar operațiunile de valorificare de bunuri confiscate, aflate în prezent la nivel regional să fie preluate de Direcția executări silite cazuri speciale, din cadrul centralei ANAF. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la începutul lunii iulie, că direcțiile regionale ale ANAF vor mai avea doar un rol “metodologic”, în contextul în care firmele mijlocii vor trece înapoi în competența județelor, schimbări care vor fi efectuate în următoarele luni.