Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Mai mulți magistrați din Bistrița-Năsăud pe lista celor 1500 care cer încetarea procedurilor de revocare a procurorului general

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nouă magistrați de la instanțele din Bistrița-Năsăud au semnat până vineri seara solicitarea adresată de 1500 de procurori și judecători Ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a abandona imediat procedura de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Cererea este suținută de fiecare dintre semnatari ”cu titlu individual” și este postată pe Forumul Judecătorilor.ro.

Printre cei 1500 de semnatari se numără trei procurori din Bistrița Năsăud: Adriana Natalia Munteanu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, care figurează pe poziția 30 din listă, Cocoveica Ioana Cătalina, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Bistrita și Sorin Ovidiu Burje de la același parchet.

Pe lista magistraților bistrițeni figurează inclusiv șase judecători:  Corina Maria Giurgiu, de la Judecătoria Bistrița,  Mircea Cristian Chisbora și Nicoleta Laura Moldovan, magistrați la aceeași instanță . Pe listă au semnat și judecătorul Laura Camelia Candale de la Tribunalul Bistrița-Năsăud , Livia Adriana Țîra, judecător la Judecatoria Bistrita și Liliana Joldes , magistrat la secția penală a Tribunalului Bistrița -Năsăud.

Cei 1500 de magistrați invocă drept argument principal al încetării procedurilor de revocare faptul că cei din Comisia de la Venetia au recomandat ca revocarea procurorilor de rang înalt să se facă cu avizul obligatoriu al Consiliului Superior al Magistraturii.

O astfel de procedură, care ocolește practic garantul independenței justiției, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ, și care nesocotește dreptul la apărare al procurorului supus revocării a fost profund criticată de Comisia de la Veneția, GRECO și Comisia Europeană și pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană și în Consiliul Europei și însăși existența democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ și descurajant transmis unei părți importante a corpului magistraților”, afirmă membrii celor două asociații care au inițiat demersul, este vorba de Forumul Judecătorilor și Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor .

Procurorii ajung sub influența politică excesivă, se tem magistrații

Magistrații semnatari susțin și că ”desfășurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii al cărui aviz are caracter consultativ, și fără a oferi un drept la apărare procurorului supus revocării nu ține seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de Criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang înalt fiind trecuți practic sub controlul exhaustiv și nelimitat al Ministrului Justiției, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii în gestionarea carierei acestor magistrați. Cât timp un procuror șef poate fi revocat la aprecierea discreționară a unui om politic, fie el și ministru al justiției, nu mai poate fi vorba de vreo independență, fiind creată o influență politică excesivă”.

Sursă foto: DC News

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu