Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Protest mut sâmbătă seara în fața sediului PSD BN, pe modelul de la Sibiu: ”vă vedem!”. E abia începutul, anunță protestatarii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sediul PSD Bistrița-Năsăud a avut parte de același protest cu care se confruntă PSD Sibiu de 300 de zile încoace. Mai bine de 20 de oameni au aprins lanternele telefoanelor mobile timp de zeci de minute în semn de protest față de tentativele concertate de demolare a justiției  făcute de mai bine de doi ani încoace de principalul partid de guvernare. Pentru protestul de sâmbătă seara factorul declanșator a fost începerea procedurilor de revocare a procurorului general al României de către un ministru al Guvernului Dăncilă.

Chiar dacă protestul a fost unul mut, în locul protestatarilor au vorbit lozincile de pe folie de hârtie ținute la vedere: ”Lăsați justiția independentă!”, ”Am doi ochi, două urechi și o țâră de minte! Povestea voastră nu mai ține! Demisia!”, ” Ministrul de justiție trebuie să fie în slujba țării, nu în slujba unui condamnat cu suspendare! ”Buborel, Vă vedem și vă ievaluăm” sau ” Tudorele fă ceva, bate-te cu infractorii, nu cu justiția” au fost câteva dintre textele scrise pe foile A4 care au ilustrat protestul.

Protestatarii au obținut  autorizare de la Primăria Bistrița pentru acțiunea de sâmbătă seara, semnată chiar de primarul Ovidiu Crețu, iar orele asumate au fost 20,00-20,30.

Inițiatorul de pe rețelele de socializare, un antreprenor din Bistrița, Șandor Moldovan (foto jos) spune că acțiunile ”vă vedem” vor continua și în alte zile și că intenționa de multă vreme organizarea unui asemenea protest, însă că tentativa de suspendare a procurorului general a României, Augustin Lazăr a fost factorul declanșator : ”A fost  un gest spontan mobilizarea dar si un mic test. Ideea a pornit de la protestul de la Sibiu si mi-ar place nemaipomenit de mult să facem asa ceva și la Bistrita. Nu seara, nu sâmbăta seara, ci sa o facem zilnic la o oră de vizibilitate mare. Și nu numărul contează, ci prezența, consider eu” a explicat Șandor Moldovan pentru Bistrița Express.

” Mergem către nicăieri pentru ca niște indivizi să-și facă făcutele pe spatele poporului”

Singurul lucru pe care-l regretă Șandor Moldovan  este că nu a reacționat mai demult: ”Procedura asta (nn de suspendare a procurorului general) a fost factor declanșator la mine. Îmi pare rău că n-am făcut-o mai de demult. Îmi pare rau c-am tăcut atâta vreme. În 89 am fost printre studenții veniți afară din țară, s-a întamplat ce s-a întâmplat. Au trecut 20 de ani ca să realizez c-am fost trași pe sfoară. Am trait mai mult în încercările astea de guvernări psd-iste, pdsr-iste, fsn-iste decât în regimul de dinainte. Și nu-mi place direcția, nu-mi place lipsa de direcție. Nu vreau să cred că ne îndreptăm spre ruși sau în altă parte. De fapt noi mergem către nicăieri, pentru ca niște indivizi să-și facă făcutele pe spatele poporului. Și cu cât mergem mai mult cu atât e mai rău și mai greu de reparat”.

  

Violeta Păștean, profesoară, unul dintre inițiatori: ” Aceasta formă de protest este după modelul celei de la Sibiu. Iar protestul a pornit de la  această tentativă de revocare din funcție a procurorului Augustin Lazăr, dar este și pentru modul în care coliția PSD-ALDE nu se ocupă de economie, de problemele reale ale poporului, ne mint în continuare cu legea pensiilor , cu legea salarizării, etc. e o formă de a ne arăta nemulțumirea vis-a vis de asta. Vom încerca să continuăm, vreau să vedem dacă reușim să ne mai adunăm. Încercăm să vedem dacă îl putem duce zilnic”.

Antal Francisc, unul dintre protestatarii cei mai vechi din Bistrița, care a participat însă și la protestul din 10 august în București spune că iese în stradă pentru că s-a săturat de legile făcute de PSD în favoarea lor: ”vad că ei tot fac legi pentru justiție în favoarea lor. Vreau să stiu si eu: în favoarea celor de la Colectiv, a celor șaizeci și ceva de morți..lor când li se va face dreptate? Când? În 10 august au fost femei, copii, bătrîni gazați și bătuți la sute de metri de piață. Astavreau să știu. Numai pentru Dragnea și pentru PSD există dreptate, pentru astialalti nu? Pentru morții de la Colectiv, pentru răniții din 10 august, pentru ei nu faceți dreptate? Asta am de spus. De aceea ies în stradă”.

”După cum se vede, din păcate ne provoacă în fiecare oră. Nu există secundă în care această guvernare să nu ne facă rău și să ne mintă. Și apoi ne mirăm cum tinerii își bagajul și pleacă de aici” comentează un alt protestatar cu state vechi, Attila Szoks.

Share.

About Author

Lasă un comentariu