Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Eurodeputatul Siegfried Mureșan la Bistrița: ”În preluarea președinției UE, Guvernul român e precum o echipă retrogradată din Teleorman trimisă să joace în Liga Campionilor”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European a spus la Bistrița ca există toate premisele ca guvernul român să eșueze lamentabil în asigurarea președinției rotative a Uniunii Europene, care începe din 1 ianuarie. ”Vă dați seama că primul ministru român e cel care va trebui să asigure în cele 6 luni gestionarea situațiilor de urgență care apar.  Adică trebuie să pună mâna pe telefon și să se consulte cu prim miniștri europeni. Ce credeți că va putea obține doamna Dăncilă când o va suna de exemplu pe doamna Merkel și-i va spune ” Alo, doamna Merkel sunt Viorica?”.

Vor să scape repede și ieftin de președenția UE

Siegfried Mureșan spune că  în actuala configuraţie Guvernul României nu este pregătit să exercite timp de 6 luni conducerea UE și că tratează toată perioada președinției drept o situație de care vrea să scape repede și ieftin: El a exemplificat și cu locația unică propusă de executiv, Palatul Parlamentului pentru seriile de întâlniri, lăsând nepromovat restul țării: ” Guvernul a propus ca toate de ședințele președinției românești a UE să se desfășoare în Casa Poporului. Ori România nu se reduce la Casa Poporului. Eu am propus ca toate reuniunile să se desfășoare în țară: reuniunea miniștrilor mediului din toată Uniunea Europeană să se desfășoare undeva în zona de pădure, cea a miniștrilor IT să se țină la Cluj, capitala IT -ului românesc, cea a miniștrilor de externe la Iași, în vecinătatea Republicii Moldova, să se vorbească de aderarea acestei țări la UE, cea a miniștrilor apărării în județul Constanța , la doi pași de baza de la Mihail Kogălniceanu, deci pe scurt guvernul  României vede președinția UE ca pe o povară, de care vrea să scape rapid și ieftin. Eu cred că este o oportunitate în care trebuie promovată toată țara” a mai spus Sigfried Mureșan, unul dintre cei mai apreciați parlamentari români la Bruxelles.

Imaginati-va pe ministrul Carmen Dan în capul mesei la ministri de interne conducând ședințe în care se iau decizii grave. Sau pe Petru Daeea”

Sigfried Mureșan a explicat și cât de mare este responsabilitatea care apasă pe umerii Executivului român: ”Ce înseamnă această președinție? Că timp de 6 luni vom conduce toate deciziile la nivel european  Și în decurs de 6 luni trebuie luate multe decizii majore la nivel european. Va trebui să decidem viitorul politicii agricole comune, adică ce subvenții vor veni de la bugetul comun european: câți bani si în ce condiții vor merge către marile ferme, câți bani și în ce condiții către micile ferme. Aceste decizii vor trebui luate . Ori pe timpul președenției UE Guvernul României va trimite în capul mesei la aceste discuții cu miniștrii agriculturii pe Petru Daeea. Nu cred că este pregătit. Miniștrii de interne trebuie să ia decizii legate de combaterea terorismului, de înființarea acelei poliții europene care să păzească frontiera comună a Uniunii Europene cu 10 000 de grăniceri. Nu cred că ministrul Carmen Dan este capabil să facă asta.

Imaginati-va pe ministrul Carmen Dan în capul mesei la ministri de interne conducând ședințe în care se iau decizii de o asemenea gravitate pentru toata UE. Iar daca ministrii nu reusesc să ajungă la o soluție pe un anumit domeniu atunci priministrul statului care asigură președinția acolo unde există un impas își însușește acele dosare, ia receptorul în mână și contactează omologii : francezi, spanioli, prim-ministrul Poloniei, al Portugaliei, al Franței , al Italiei, pe Cancelarul Germaniei. ..Ori eu nu cred că, dacă prim-ministrul Dăncilă sună la cancelarul Angela Merkel și-i spune: ” Alo Sunt Viorica, nu cred ca reușim săp obtinem maximul pentru România în perioada următoare. În următoarele 6 luni se vor lua decizii importante pe foruri europene, cu impact până în 2027. De capacitate Guvernului României de a negocia bine aceste lucruri, depinde dacă Româia va primi 40-45 sau 50 de miliarde de euro. Deci este o diferență foarte mare, ca de la cer la pământ. Iar pe durata președenției române mereu ai un cuvânt mai greu de spus decât de obicei. ” a explicat europarlamentarul român care este și purtător de cuvânt al Partidului Popularilor Europeni.

Siegfried Mureșan a folosit și o comparație nimicitoare pentru a explica diferența de calibru între echipa guvernului român și cei pe care va trebui să-i coordoneze 6 luni: ” Iar pe durata președenției române mereu ai un cuvânt mai greu de spus decât de obicei. Echipa pe care PSD-ALDEo trimit să conducă Uniunea Europeană 6 luni de zile este o echipă retrogradată, din Teleorman care nu poate face față unui meci de Liga Campionilor. Atunci când trebuie să joci un meci în Liga Campionilor Europeni și trimiți o echipă retrogradată din curtea domnului Dragnea, e clar că  nu fac fata:  se vor mira cât de mari sunt reflectoarele, cât de mari tribunele și eventual câți spectatori sunt în tribune, dar nu sunt capabili sa joace un meci cu ei. Mă tem că vom pierde oportunități cu ei” a mai spus Mureșan.

El crede că singura opâiune în această situație delicată ar fi demiterea Guvernului printr-o moțiune de cenzură, o armă pe care PNL ar putea-o folosi doar dacă ajunge la concluzia că are suficiente sanse de izbândă, este părerea eurodeputatului.

Share.

About Author

Comentarii închise.