Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Donație salvatoare: un aparat de ventilație de ultimă generație adus la Bistrița de ”Salvați Copiii” folosit deja pentru un micuț de 900 grame

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un nou-născut venit pe lume la Spitalul de Urgență din Bistrița cu o greutate sub 1 kilogram a fost primul beneficiar al unei donații făcute de organizația ”Salvați Copiii” care a dotat unitatea spitalicească cu un aparat de ventilație cu intubare de ultimă generație. Donația a venit exact la timp pentru că secția de nou născuți a SJU BN nu dispunea decât de ventilatoare fără intubare, ultimul relativ asemănător fiind casat. De altfel micuțul mai ușor decât o pungă de lapte a fost transferat în cursul după amiezii de astăzi (foto copertă)  la Spitalul Județean din Cluj cu o ambulanță specială. Aparatul minune folosit pentru prima dată a fost însă vital pentru ținerea în viață a micuțului.

Salvați copiii” conferință de presă la Bistrița

Aparatul de ventilație cu suport respirator, în valoare de aproape 24 de mii de euro a fost pus în funcțiune ieri, donația fiind anunțată astăzi la Bistrița de președinta Organizației ” Salvați Copiii”,  Gabriela Alexandrescu și ambasadoarea organizației,  Amalia Năstase. Ambele au fost prezente astăzi la o conferință de presă în Spitalul Județean de Urgență alături de prefectul Ovidiu Frenț, directoarea medicală, dr Gabriela Deak și șefa secției de neonatologie, dr. Aurelia Tanca.

Sefa secției de neonatologie (foto 3) a explicat jurnaliștilor că asemenea cazuri de nou născuți, veniți pe lume cu greutate extrem de mică, sub 1,5 kg, sunt rare în Bistrița-Năsăud, cel mult 30 anual, și că Spitalul fiind unul de rangul 2 nu are competență în tratarea acestor cazuri, pe care le trimite obligatoriu la Clinicile din Cluj Napoca sau Târgu Mureș cu o ambulanță specială de transport neonatal. Problema este că funcțiile vitale ale acestor bebeluși trebuie susținute până la sosirea ambulanței speciale și, evident până nou născutul e pregătit de transport. ” Din păcate trebuia sa ne descărcăm cu ventilatoarele pe care le avem fără intubare. Deci vă dați seama că ne bucurăm enorm de mult pentru acest aparat” Iar aparatul nu este vital doar pentru cei născuți cu o greutate de două ori mai mică decât ar fi normal, ci pentru mulți dintre prematuri , dar și pentru cei născuți cu greutate aproape de normal, însă cu probleme de sănătate:  .Prematuritatea este sinonimă cu lupta  din prima clipă de viață pentru respirație. Copiii născuți prea devreme luptă din toată ființa lor pentru viață, pentru respirație..Din nefericire un aparat de ventilație și accesul la aparatură performantă imediată fac diferența dintre supraviețuire și abandonarea luptei”  a explicat doctor Aurelia Tanca.

Donația este vitală pentru Secția de Neonotalogie a Spitalului din Bistrița-Năsăud, precizează un comunicat de presă comun al Organizației Salvați Copiii și Spitalul Județean Bistrița-Năsăud. ” În anul 2017 au fost îngrijiți aici 1631 de nou născuți, dintre care 167 prematuri, 26 având o greutate sub 1,5 kilograme. De la începutul anului au fost îngrijiți 109 prematuri  din 1539 de nou-născuți”. Donația de acum este a doua făcută la Bistrița de organizația ” Salvați Copiii”, după ce în 2015 la Spitalul  de Urgență a ajuns un incubator de transport, donat de aceeași organizație și o lampă de fototerapie în valoare de 14000 de euro.

 

 

Share.

About Author

Comentarii închise.