Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un deputat bistriţean îl interpelează pe un ministru din BN pentru o exploatare din Hunedoara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul Cristina Iurișniți l-a luat la întrebări pe ministrul conjudețean al Apelor și Pădurilor ce intenționează să facă în legătură cu intenția unei companii miniere din Deva de a defrișa o suprafață importantă de pădure pentru o exploatare auriferă la Certej. ”Am trimis bistriteanului Deneș Ministrul Apelor și Pădurilor o interpelare, solicitându-i să blocheze orice defrișare ilegală! Compania Deva Gold care continuă procedurile de exploatare auriferă de la Certej amenință cu defrișarea a 56 de hectare de pădure pentru a putea începe extracția minereului. Modul abuziv în care pădurile României sunt defrișate din interese pur financiare trebuie să înceteze” scrie deputatul USR.

Trag un semnal de alarmă ministrului Denes, că trebuie să spunem stop Deva Gold de a defrișa un fond forestier protejat de lege ce aparține Siturilor Natura 2000”este mesajul Cristinei Iurișniți pentru ministrul plecat de la Bistrița

În calitate de Ministru al Apelor și Pădurilor este de datoria dumneavoastră să protejați pădurea de foioase de la Certej, asigurând astfel conservarea faunei și a florei a zonei Certej, arie protejată ce aparține rețelei ecologice a Siturilor Natura 2000 – Munții Metaliferi.

Având în vedere protestele cetățenilor români începute încă din 2013 cu privire la blocarea exploatărilor aurifere pe baza cianurilor, precum și importanța conservărilor ariilor forestiere protejate care este viziunea Ministerului Apelor și Pădurilor în ceea ce privește situația exploatărilor de la Certej” întreabă parlamentarul care îi mai cere ministrului Deneș să nu aprobe emiterea niciunei hotărâri de guvern care ar permite demararea defrișărilor dar și clarificări în privința fondului forestier de la Certej.

Cazul exploatării aurifere de la Certej, un loc în care în urmă cu 47 de ani zeci de familii au murit în timpul somnului în casele lor  după ce ruperea digului de steril a iazului de decantare a exploatării miniere a antrenat sute de mii de metri cubi de nămol toxic cu cianuri pe zeci de kilometri, e unul extrem de controversat. Organizațiile ecologiste cer de ani de zile stoparea lucrărilor de amenajare a noii mine.

 

 

 

Share.

About Author

Comentarii închise.